İnsanoğlu son 30 yıldır diyet yapıyor ve son 30 yıldır şişmanlıyor! Bu zamana kadar denediğin mucize vadeden yöntemlere inanmaktansa, nelerin değiştiğini sorgulamanın sence de zamanı gelmedi mi?
Son 30 yılda yeni insan daha az uyuyor, daha hızlı yemek yiyor, asansörler ve arabaların kullanımı yüzünden daha az hareket ediyor, daha çok çalışıyor ve her şeyi çok daha hızlı tüketiyor… Değişen bu alışkanlıkların beraberinde de zayıflamak için gördüğü her vaade inanıyor ve uyguluyor.
İYİ BESLEN
Bu vaadler listesi daha da uzayabilecek kadar çok iken artan obezite sorunu bir şeylerin yanlış olduğunun en iyi kanıtı! Oysaki sağlıklı ve formda bir beden ile ruhta doyumun yolu bir ve tek. Her birey kendi bedenini dinlediğinde, ona kulak verdiğinde, iyi beslediğinde karşılığını görebilecek bir sisteme sahip.
Metabolizma dediğin şey; canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen kimyasal tepkimelerden oluşuyor.
Ve sen her güne benim metabolizmam çalışmıyor/ yavaş, metabolizmamda bir problem var ama bulunamıyor diyerek başladığında metabolizmanın kimyası da ister istemez bu ihanet cümleleri ile bozuluyor.
Peki, metabolizmana ettiğin ihanetleri biliyor musun? Bu ihanetlerin bazılarını farkında olarak bazılarını da farkında olmayarak yapıyorsun… Ve metabolizmana en büyük ihaneti de iyi beslenmeyerek yapıyorsun! Fakat iyi beslenmenin ne olduğunu da çoğu zaman unutuyorsun. İyi beslenmek; yeterli, dengeli, çeşitli, güvenli ve ulaşılabilir beslenmektir. En son ne zaman metabolizmanı bu şekilde iyi besledin?
En popüler metabolik ihanetleri tanıyor musun?
1. Aç kal zayıfla!
Metabolizmanı açlıkla terbiye edemezsin. Üstelik
aç kalan metabolizma ile yaşamını kaliteli sürdüremezsin! Son 30 yıldır bütün hatalı popüler diyet sistemleri “az yemeni” ve “çok hareket etmeni” söyledi… Doğrusu; yeterli miktarda ye, yeterli miktarda hareket et!
2. Karbonhidrat tüketme zayıfla!
Günlük alman gereken enerjinin %40’ından az karbonhidrat tüketimini öneren bu diyetleri protein diyetlerinden biliyorsun. İnsanoğlunun dünyaya geldikten sonraki ilk ve evrensel besini anne sütünde dahi karbonhidrat varken karbonhidrat tükettirmeyen diyetlerin sürdürülebilirliği mümkün mü sence?
Doğrusu; yeterli miktarda, kaliteli karbonhidrat kaynaklarını tüket. Unutma yetersiz karbonhidrat tüketimi ruhsal ve bedensel depresyon sebebi!
3. Yağsız beslen zayıfla!
Bütün mesele iyi yağ tüketmekte gizli… Çünkü; iyi yağlar pozitif düşünmek, genç kalmak ve iştahını kontrol etmek için varlar.
Doğrusu; hayvansal yağı mümkün olduğunca azalt, bitkisel yağı beslenmene kat!
4. Öğün atla zayıfla!
Metabolizmanı iyi programlamak istiyorsan metabolik saat kurallarını unutmamalısın. Doğrusu;
4 saatten uzun süre aç kalmamalı,
23.00-05.00 saatleri arasında gıda tüketmemeli,
20 dakikadan kısa sürede yemeklerini bitirmemeli, 2 saatten kısa aralıklarla beslenmemelisin.
İşte bu kadar basit!
5. Tartı şiddeti ile zayıfla!
Her gün tartılarak kilo vereceğini düşünüyorsan, bunun böyle olmadığını deneyimlemiş olduğuna eminim. Tartıda her gün iyi bir sonuç görmek seni mutlu etse de bedenini strese sokacağı için bir süre sonra bu mutluluk tartı krizlerine dönüşebilir… Doğrusu; haftada 1 gün aç karnına, herhangi bir besin yemeden ve içmeden tartılmak!
En büyük metabolik ihanet ise;
DÜŞÜK MOTİVASYON!
Unutma diyette mucize değil motivasyon gerek. Üstelik bu motivasyon tıpkı diyetin gibi sana özel, seninle güzel bir motivasyon. Kendine en mutlu olduğun şeyi bulmak için zaman tanı… Bu kimi için alışveriş yapmak, kimi için dans etmek, kimi için
ise yemek yapmaktır. Mucize arama, motivasyonun kaynağını arayarak işe başla!
Stresin metabolizmanın en büyük düşmanı olduğunu unutma!
Stresi azaltmak için; iyi uyu, lokmalarını iyi çiğne, her besin için şükret, mutlu olduğun şeyleri daha çok yap ve İYİ BESLEN!
Sağlıklı ve kalıcı zayıflamak için;
• Bazal metabolizma hızının altında diyet listeleri uygulama.
• Kalorisi düşük, besin değeri ve görüntüsü büyük besinleri keşfederek volümetrik beslen.
• Tabağını da hayatını da renklendir. Ne kadar renk o kadar sağlık unutma.
Nutrition İstanbul Dergisi – 1.Sayı