Kış mevsimini yaşadığımız bugünlerde elimizin en çok gittiği ve en çok içmek istediklerimiz genelde hep sıcak içecekler oluyor. Hem içimizi ısıtan, hem hoş sohbetlere eşlik eden hem de hastalıklara karşı vücudumuzun direncini arttıran çeşitli sıcak içecekler bulunuyor. Kış içeceklerinden en favorileri salep ve bozadır. Bitki çayları da hem içimizi ısıtırken hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Ihlamur: Kış aylarında aklımıza en çok gelen ve birçoğumuzun hayat kurtarıcısı, ıhlamur! Kendisi soğuk kış günlerinde solunum sistemi üzerine olumlu etkileri ile kesinlikle yanımızda olmayı hak ediyor. Doğal yollarla gribal sebepli ağrılarımızın şiddetini azaltıyor ve terleme sürecini destekleyerek toksinlerin vücuttan uzaklaşmasına yardımcı oluyor.
Adaçayı: Boğaz iltihabı denildiğinde akla ilk gelen adaçayıdır. Özellikle demleyerek yapacağınız adaçayı boğaz ağrısı ve yanmasına karşı yatıştırıcı etki gösterir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamızı önler. Ayrıca antioksidan özelliği ile kalp hastalıklarına yakalanma riskimizi azaltır. Yemek sonrası içildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Zencefil-Limon: Her ikisinin de bağışıklık sistemi üzerine etkisi bilinen bir gerçek. Yıllardır soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen zencefil çayı vücut direncini arttırıyor. Hem bağışıklık sisteminizi güçlendirmek hem de metabolizmayı canlı tutmak için özellikle sabah saatlerinde zencefil çayını tercih edebilirsiniz. C vitamini açısından zengin olan bu çay mideyi rahatlatır, spazm ve bulantılara iyi gelir. Aynı zamanda bu çay antiseptik özelliği sayesinde soğuk algınlığı hallerinde vücudun direncini arttırır ve daha hızlı toparlanmanıza yardımcı olur.
Yeşil çay: Sıcak bitki çayları derken yeşil çaydan bahsetmemek olmaz. Kış aylarında kalın kazakların altına gizleyebileceğimiz kiloların rahatlığına girmek yerine metabolizmanızı her daim canlı tutarak istediğiniz kiloya gelmeniz için en iyi tercihlerden biri yeşil çaydır. Yeşil çay, aynı zamanda antioksidan içeriğinden dolayı cildinizin daha fazla kolajen üretmesine de destek olur. Yeşil çayın tadından hoşlanmıyorsanız tatlandırmak için içine tarçın çubuğu, elma dilimleri, limon ve portakal kabuğu ekleyebilirsiniz.
Boza: Kış aylarının vazgeçilmez tatlarından biri olan boza, darı irmiği, şeker ve sudan üretilen mayalı bir içecektir. Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği sebebiyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler hamile bayanlar, sporcular ve kilo almak isteyen kişiler için tercih edilebilir. Maya gıdada oluşabilecek bakterilerin rahatlıkla yaşayabileceği ortamlar olduğundan, boza elde edildikten kısa sürede tüketilmesi gerekir. İçindeki aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur yani bozanın probiyotik etkisi vardır. Mayalanma sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için oldukça önemlidir.
Salep: Salep, orkide bitkilerinin yumrularından elde edilir. Bu yumrular mevsimi geldiğinde toplanır ve toz haline getirilir. Kendinizi halsiz hissettiğinizde ve şişkin hissettiğinizde içeceğiniz bir fincan bol tarçınlı salep, tok tuttuğu gibi şişkinliği alacak ve vücudunuza enerji depolayacaktır. Kabızlığı önlemeye de yardımcı olan salebin üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler ve acıkmayı geciktirir.
Nutrition İstanbul Ocak Ayı Dergisi 5.sayı (2017)