Günümüzde çok sık tercih edilen kemik suyu beslenmemizde çok fazla yer almaya başladı.
Peki kemik suyu nedir? Nasıl yapılır? Yararları nelerdir? Kemik alırken ve pişirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Kemik Suyu Nedir?
En temelden anlatmak gerekirse kemik suyu hayvanların kemik ve bağ dokusunun suda kaynatılmasıyla elde edilen besindir. Kemik suyu, kırmızı ilikli ve sarı ilikli kemikler olmak üzere iki farklı kemikten yapılabilir. Kemik suyunu elde edeceğimiz kemik yağsız ve kırmızı ilikli (yaşı ilerlememiş) bir hayvanın kemiklerinden
elde edilmiş olmalı. Kırmızı kemik iliği besleyici özelliği yüksek, alyuvarların ve akyuvarların kök hücrelerinden oluşan kemiğin proteince zengin bölümüdür. Kırmızı kemik iliği genç hayvanlarda bulunurken sarı ilik ise yaşlı hayvanlarda bulunur.
Kemik suyunda dikkat edilmesi gereken noktalar!
Öncelikte sarı ilik içeren kemikler yaşlı hayvanda bulunduğu için yüksek yağ içeriği sebebiyle özellikle yaşlılarda kalp ve damar tıkanıklıklarına ve kolestrolün yükselmesine neden olabilir. Bu şekilde elde edilmiş olan kemik suyunun bebeklere verilmesi de önerilmez. Kemik suyu çok eski yıllardan beri kullanılan bir besindir. Eski zamanlarda her şey olduğu gibi hayvanlarda gayet doğal şekilde yetiştirilirdi. Ancak günümüzde hayvancılık sektöründe birçok ilaç ve yabancı madde kullanılıyor. Özellikle kullanılan antibiyotik ve hormonların biriktiği yer kemik oluyor. İşte kemik suyunu da yararlı mı zararlı mı diye çelişkiye düşüren durum da bu maalesef. Eğer çevrenizde yetiştirilirken ilaç almadığına emin olduğunuz hayvanlar varsa durmayın alın etinden, sütünden, kemiğinden faydalanın derim.
KEMİK SUYUNUN FAYDALARI
Kemikleri güçlendirir.
Kemik, sirke veya limon ile kaynatıldığında suya kalsiyum, magnezyum ve fosfor minerallerini verir. Bizi cezbeden de kalsiyum içermesidir aslında. Eskiden beri hasta olduğumuzda veya bir yerimiz kırıldığında annelerimizin aklına ilk kemik suyu gelir ve içmeyen de yoktur.
Eklem rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kondroitin, hyaluronik asit ve eklemlerde, tendonlarda ve kas bağlarında bulunan kolajen dokuyu yenileyerek eklem ağrılarını gidermeye yardımcıdır. Ayrıca içerdiği kondroitin sülfat ve glukozamin bileşikler iltihabı, artrit ve eklem ağrısını tedavi etme özelliği gösterirler. Eğer sporcuysanız ve eklem ağrılarınız çoksa beslenmenizde vazgeçemeyeceğiniz türden bir besindir.
Sızdıran bağırsak sendromu tedavisinde etkilidir.
Bağırsak duvarının iyileşmesinde kemik sularının rolü çok büyüktür. Kemik suyunun yapısında bol miktarda bulunan jelatin, doğal yağlar, mineraller, vitaminler, amino asitler bağırsak duvarının tedavisinde son derece önemlidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
İçerdiği amino asitlerle solunum sisteminindeki iltihaplanmayı azaltır ve sindirim sistemini güçlendirir. Ayrıca alerji, astım ve artrit gibi hastalıklardan korunmanızı da sağlıyor.
Vücuttaki iltihaplanmayı giderir.
Kemik iliği doymamış yağ açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Tıpkı kemik suyu gibi, kemik iliği de bol miktarda iltihaplanmayı önleyen omega 3 yağ asidi ve linoleik asit içerir.
Yaşlanmayı geciktirir.
Vücudun kolajen yapmak için kullandığı hidroksiprolin öncülü prolin, vücudun proteinleri parçalamasına yardımcı olur ve kırışıklıkları önleyerek cildin yaşlanmasını geciktirir.
PEKİ KEMİK SUYUNU NE KADAR TÜKETMELİYİZ?
Maalesef kemik suyu bir kez tüketip sonrasında bir kenara koyabileceğiniz türden bir kür
değil. Haftada 3-4 gün 1 fincan kemik suyu içmelisiniz ve bu kürün düzgün bir beslenme programıyla işe yarayacağını da unutmayın. Eğer beslenmenize dikkat etmez ve katkı maddeleri içeren hazır gıdalar tüketirseniz, kemik suyundan faydalanamazsınız.
KEMİK SUYU TARİFİ
Malzemeler
• 2 kg çorbalık dana kemiği
• 1 büyük boy soğan
• 1 baş sarımsak
• 1 adet havuç
• 1-2 adet defne yaprağı
• Bir tutam biberiye ya da başka bir baharat
• 1 çorba kaşığı sirke
Hazırlanışı
Kemikleri yıkadıktan sonra tencereye yerleştirin ve üzerini örtecek kadar su ilave edin. Suya 1 çorba kaşığı sirke veya limon suyu ilave edin ve 1 saat bekletin. Tenceredeki su kanlansa da suyu dökmeyin. Bu kan kemikler kaynarken su yüzeyine köpük olarak çıkacak ve o zaman bir kepçe yardımıyla kolayca toplayabilirsiniz.
Tencereyi kaynamaya başladıktan sonra altını kısın. Kemik suyu sürekli fokurdamasa da kısık ateşte 12 saat kaynamaya devam edecek. 12 saatin sonuna doğru hazırladığınız baharat ve sebzeleri tencereye ekleyin ve 1 saat daha pişirin. Tencerede biraz soğumasını bekledikten sonra kavanozlara koyup kullanabilirsiniz.
NUTRİTİON İSTANBUL DERGİSİ 14.SAYI
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.