0549 222 0 222
info@nutritionistanbul.com
  • HAKKIMIZDA
  • HİZMETLERİMİZ
    • Zayıflama
    • Kilo Alma
    • Kilo Koruma
    • Hastalıklarda Beslenme
    • Çocuklarda Beslenme
    • Hamilelerde Beslenme
    • Emziren Annelerde Beslenme
    • Sporcularda Beslenme
    • Kurumsal Diyetisyen
  • BAŞARI HİKAYELERİ
  • ONLİNE DİYET
  • BLOG
  • İLETİŞİM
Ürün sepetinize eklendi.

Hamilelikte Gaz Sıkıntısı

Nutrition İstanbul
Tavsiyeler
Hamilelikte Gaz Sıkıntısı
2 yıl önce
Tavsiyeler
Yorum yapılmamış
Resized 1 Tip 1 1536 725d Gaz (1)

Birçok kadın, günlük hayatında gaz veya hazımsızlık problemi yaşamazken, hamilelik döneminde gaz sıkıntısı ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun sebebi, artan progesteron hormonuna bağlı olarak, vücutta bulunan düz kas hücrelerinin gevşemesidir.

Besinlerin iletilmesine yardımcı olan düz kas hücreleri gevşediği için, besinler normalden daha yavaş bir şekilde ilerler. Bu yüzden besinler sindirim sisteminde daha uzun süre kalır ve sindirim yavaşlar.

Ayrıca, hamilelik ilerledikçe büyüyen rahim, sindirim sistemine ve mideye baskı uygular. Hamilelik döneminde yaşanan mide yanması, hazımsızlık ve kabızlık gibi diğer sıkıntıların artma nedeni de yine bu mekanizmadır. Sıkı kıyafetler giymek de, sindiriminizi kısıtlayıp ağrıya sebep olabilir.

Hamilelik döneminde, rahatsız bir gaz nöbetine yakalanmanız halinde, ayaklarınızı kaldırabileceğiniz bir yere oturun. Bu şekilde oturmak, bebeğinizin baskısını karnınızdan alacak ve vücudunuzun sindirim işlemini daha rahat yapmasını sağlayacaktır.

Ayrıca, karnınıza yapacağınız hafif bir masaj, midenizi ve alt karnınızı rahatlatarak, gazın hareketlenip çıkmasını sağlayacaktır. Bunun için; sırt üstü uzanın, 10-15 dakika boyunca, karnınızın üzerine dairesel hareketlerle hafif bir baskı uygulayın. Karnınızın üzerine sıcak su torbası koymak da sizi hızlı bir rahatlamaya kavuşturacaktır.

NE YAPMALIYIZ?

1. 1) İyi Çiğnemek: Sindirim ilk olarak ağızda başlar. Bu nedenle lokmaları iyi çiğnemek, vücudumuzun besinleri sindirmesinde önemli bir rol taşır.
2. 2) Az ve Sık Yemek: Mideye bir anda gelen besinler, sindirimde zorluk ve şişkinlik yaratabilir. Bu nedenle besinleri az ve sık tüketmek, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olabilir.
3. 3) Egzersiz: Gaz ve şişkinlik problemlerinin sebebi olarak en başta gelen nedenlerden biri de hareketsizliktir. Hareket etmeden oturmak, gazın bağırsaklarınızda sıkışmasına sebep olur. Yemekten sonra çıkılan yürüyüş bu konuda iyi bir alternatiftir. Düzenli fiziksel aktivite yapmak gaz sıkıntınızı azaltacaktır.
4. 4) Bol Su Tüketmek: Su tüketimi her açıdan çok önemlidir. Sağlıklı bir kişinin günde kg başına 30 ml su tüketmesi gerekmektedir. Az su tüketmek sizin sindiriminizin daha zor olmasına ve kabızlık problemi yaşamınıza sebep olur. Ayrıca, kabızlığın bağırsaklarınızda gaz birikmesine neden olduğunu unutmamak gerekir.
5. 5) Probiyotik Kullanmak: Probiyotikler bağırsak floramızda doğal olarak bulunan yararlı bakterilerdir. Bağırsak floranızın bozulması sindirim ve gaz problemleri yaşamanıza sebep olur. Bunun için probiyotikli yoğurt, kefir veya probiyotik takviyesi kullanabilirsiniz.
6. 6) Nane Çayı – Kimyon: Gaz sıkıntısı olan kişilerde, yemeklerine ekledikleri kimyon ve yemekten sonra içilen nane çayının, gaz sıkıntısını azalttığı gözlemlenmiştir.
7. 7) Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durmak: Çiğ sebze ve meyve tüketimi gaz olasılığını arttırabilir. Aynı zamanda gazlı içecekler de vücudunuzun daha fazla gaz üretmesine sebep olur. Bu nedenle gaz şikâyetiniz varsa gaz yapan yiyeceklerden uzak durmakta fayda var.

GAZ VE ŞİŞKİNLİK YAPAN YİYECEKLERİ NASIL PİŞİRMELİ?

Gaz yapma özelliği olan “rafinoz” denilen doğal şekeri yapısında bolca bulundurmasından dolayı, kuru baklagil grubunun gaz yapma ihtimali oldukça yüksektir. Kuru baklagilleri pişirmeden önce mutlaka akşamdan suda bekletin ve bekleme suyunu döküp temiz su ile pişirin. Baklagiller suda bekletildiği zaman, su gaz yapıcı karbonhidratları emer. Baklagilleri suda bekletmek için zamanınız yoksa suyun içine karbonat atabilirsiniz.

Sütün size gaz yaptığını düşünüyorsanız, çiğ içmek yerine, biraz ılık ve kakao ekleyerek tüketmek daha iyi bir alternatiftir. Yine de süt tüketiminden sonra gaz şikâyetiniz devam ediyorsa laktozsuz süt ve süt ürünleri tercih ediniz.

Gluten intoleransınız var ise, glutensiz undan ekmek, mısır ekmeği ve glutensiz ürünler tercih ediniz. Yemeklerin içine koyduğunuz yağ miktarınızı azaltın. Bu, sindirimin daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Patates, şalgam, havuç gibi kök bitkileri iyi pişirerek tüketin.

Gaz yapan sebzeleri çiğ tüketmek yerine, iyi pişirerek ve kimyon – rezene gibi gaz giderici baharatlarla birlikte tercih edebilirsiniz.

GAZ YAPAN YİYECEKLER NELERDİR?

Kuru baklagiller
Karnabahar
Pırasa
Soğan
Sarımsak
Turp
Lahana
Kepek
Kuru baklagiller
Tam Taneli Tahıllar
Yapay Tatlandırıcılar
Çiğ Süt
Kavun, Karpuz, Portakal, Üzüm
Gazlı İçecekler
Bezelye Enginar
Brokoli
Kuşkonmaz, Kereviz

Nutrition İstanbul

10. Sayı

Önceki yazı
Etiler Diyetisyen
Sonraki yazı
0-1 YAŞ ARASI BEBEK GELİŞİMİ VE BESLENMESİ

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

1 haftalik jomani fonksiyonel kahve diyeti

Jomani Fonksiyonel Kahve Diyeti

Toktutanatistirmaliklar

Tok Tutan En İyi Ara Öğünler

Adsız 8.fw

Muz Şekeri Yükseltir mi ?

Başlıksız 2

KARACİĞER YAĞLANMASI DİYETİ

ekran resmi 2021 10 30 12.30.27

SPORA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN YEMEK VE BESLENME ÖNERİLERİ

Tok Tutan Yi̇yecekler

Tok Tutan Yiyecekler

Ünlülerin diyetisyeni

Ünlülerin Diyetisyeni: Uzman Diyetisyen Samet Yağlı

Uzman Diyetisyen Samet YAĞLI Randevu – Nutrition İstanbul

Başlıksız 1

ÇOCUKLARDA SIVI İHTİYACI

Başlıksız 1

TATİL DÖNÜŞÜ DİYET

Hakkımızda

Uzman Diyetisyen Samet Yağlı tarafından kurulan Nutrition İstanbul, Levent’te hizmet vermektedir. Beslenme ve diyet danışmanlık merkeziyle başlayan hikayesi, beslenme ve diyet dergisi ile taçlanmıştır. Diyetisyenleri, beslenme & diyetetik öğrencilerini, sağlıklı yaşama ilgi duyanları bir araya getiren Türkiye’nin İlk Beslenme ve Diyet Dergisi Nutrition İstanbul, bu ay 18.sayısıyla tüm Türkiye’de okurlarıyla buluşmaktadır.

İletişim

info@nutritionistanbul.com
0549 222 0 222
Facebook
Twitter
YouTube

GİZLİLİK POTİKASI – MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Cards
Teknolojig Logo

    [honeypot honeypot-472764617]

      HEMEN ARAYIN

      0212 909 1 900

      Close
      BİLGİ FORMU
      BİZ SİZİ ARAYALIM
      HEMEN ARAYIN