Yeni tatlar yeni heyecanlar aramayı, doğanın bize sunduklarını keşfetmeyi, yapaydan kaçıp doğaya sığınmayı hepimiz çok seviyoruz malum. Sizi son zamanlarda adını daha sık duymaya başladığımız kombucha ya da kombu çayı olarak bilinen sıradışı bir çayla tanıştıracağım.
Çinliler tarafından ‘sonsuz yaşam iksiri’ olarak bilinen Kombucha Çayı, yaklaşık 2000 yıl önce Orta Asya’ da bulunmuştur. Özellikle Amerika’ da oldukça popüler olan kombucha çayı, asitli yapısı ve muhteşem içeriği ile sağlıklı bir alternatif olmaya başlamış bile.
Bakteri ve mayalardan oluşan bu çayın can alıcı noktasını Kombucha çay mantarı oluşturuyor. Kombucha çay mantarı, düz bir diske ve jelatine benzer bir zardan oluşur. Mantar, siyah çay ve şekerle fermente edilerek içecek haline getirilir. Genellikle siyah çay ile yapılıyor olsa da beyaz çay ve yeşil çay da tercih edilebilir. Çay ve şekerden oluşan besleyici solüsyon içinde yaşayan Kombucha mantarı, bu solüsyon içinde sürekli üreme halindedir. Sürekli üreyen kombucha mantarı çayın bütün yüzeyini sarar ve daha sonra kalınlaşır. Mayalanma ve oksitlenme sürecinde gerçekleşen birçok tepkime sonucu şekerle beslenen mantar glükuronik asit, laktik asit, vitaminler, amino asitler, antibiyotik maddeler vb. gibi çaya giren diğer değerli maddeleri üretir.
Peki bu çayın içinde neler var?
Polifenoller, antioksidan özellikleri ile oksidatif stresi minimuma indirerek kardiyovasküler hastalık ve kanser riskini azaltır. Ayrıca bu bileşiklerin Alzheimer hastalığının başlangıcını da geciktirdiği bildirilmiştir.
Glükuronik asit; Muhteşem bir detoks etkisine sahiptir ve iskelet sistemimizin temel yapılarından biridir.
Malik asit; karaciğerin detoks fonksiyonlarına yardımcı olur.
Asetik asit; antiseptiktir ve patojen bakterilerle savaşır.
Hyalüronik asit; cilt ve kıkırdak dokusu için vazgeçilmezdir.
Laktik asit; sağlıklı sindirim hareketine yardımcı olur.
Kombu Çayının 7 Temel Faydası
1. Sindirim problemlerine yardımcı olur:
İçeriğindeki yararlı asitler, probiyotikler ve enzimler sayesinde bağırsak florasını güçlendirir ve sindirimi kolaylaştırır.
2. Metabolizmayı hızlandırır/enerjiyi arttırır:
İçerdiği kafein ve B vitaminleri sayesinde enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır.
3. Detoks etkisi yaratır
4. Bağışıklık sistemini güçlendirir/vücut direncini arttırır:
Probiyotik ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetledirir. Enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturur.
5. Cildin yapısını düzeltir/nemlendirir:
Hyalüronik asit cildin elastikiyetini arttırarak serbest radikallerin zararlarından korur. Cildin kolajen yapısını destekler.
6. Kanser karşıtıdır:
İçerisinde bulunan asitler kanseri önlemeye yardımcıdır.
7. Kilo kontrolü sağlar:
Yapılan çalışmalar kombuchanın metabolizmayı hızlandırdığını ve yağ birikimini sınırlandırdığını göstermektedir.
Ne kadar nasıl tüketilmelidir?
Ara öğünlerde günde 2 kez tüketilebilir.
Nasıl Hazırlanır ?
1. Üç litre temiz su, paslanmaz çelik ya da cam tencerede kaynatılır.
2. Su kaynamaya başladıktan sonra içine 1,5 su bardağı beyaz toz şeker katılır ve beş dakika daha kaynatılır.
3. Daha sonra ocak kapatılır, on poşet siyah
çay suya eklenir. Çay 15 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra içindeki çay poşetleri alınır ve karışım oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletilir.
4. Çay temiz, geniş ağızlı bir cam kavanoza boşaltılır. Mantarın yayılabileceği yüzey ne kadar geniş olursa, çay o kadar hızlı fermente olur.
5. Mantar serin suyla ve temiz ellerle hafifçe yıkanır ve çayın üzerine yerleştirilir.
6. Her zaman mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat edilmelidir. Bazen mantar kavanozun dibine çöker. Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar. Bu işlem bir gün içinde gerçekleşmezse temiz ellerle mantarın tersyüz olup olmadığına bakılır ve tekrar yüzeye yerleştirilir.
7. Kap bir tülbent veya örtüyle örtülür ve çevresine lastik geçirilir.
8. Kavanoz oda sıcaklığında bırakılır. Direkt ışıkla temasından kaçınılır. Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için gerekli ısı 19-29 derecedir. Ortalama 23 derece gerekli ortamı sağlayacaktır.
9. Tat tercihinize göre çay, 4-8 gün fermantasyona bırakılabilir. 4 günlük fermantasyon sonrası çayın tadı üzüm şırası gibi olur, birkaç gün sonra da biraya ya da hafif şampanyaya benzer; 8 günlük fermantasyon sonrası ise bu içecegin tadı sirkeye döner ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanır; ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir.
NUTRİTİON İSTANBUL DERGİSİ 14. SAYI
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.