Yaşam standartlarının yükselmesi, mesleki hayatın yoğun rekabet, ortam ve stresinden kaynaklanan sorunları insanların fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarını arttırmıştır. Çağımızda yaşam koşulları insanları daha az hareket eder duruma getirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün 2002 raporuna göre, hareketsiz yaşam dünya çapında yılda 1,9 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır.
YAŞAM KALİTESİ
Dünya Sağlık Örgütü yaşam kalitesini (quality of life), “hedefleri, beklentileri, standartları, ilgileri ile bağlantılı olarak, kişilerin yaşadıkları kültür ve değer yargılarının bütünü içinde durumlarını algılama biçimi” olarak tanımlar. Günümüzde yaşam kalitesini arttırarak yaşamak, uzun yaşamak kadar önemli bir konu haline gelmiştir. Sağlıklı yaşlanmak ve yaşa bağlı oluşabilecek sağlık risklerini çeşitli yöntemlerle en aza indirebilmek için temel etkenler beslenme ve fiziksel aktivitedir.
FİZİKSEL AKTİVİTE EKSİKLİĞİ VE OBEZİTE
Ofis çalışanları, hareketsiz iş hayatı, sürekli oturarak çalışmak ve ofiste tüketilen sağlıksız ara öğünler nedeni ile obeziteye ve hastalıklara yakalanma riski en yüksek olan gruplardan biridir. Bu nedenle ofis çalışanlarının kilo almadan, sağlıklı yaşama devam etmesi için dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Obezite son yıllarda giderek artan hareketsiz yaşam, çevresel değişikliklerin (motorlu taşımacılık, elektronik ev araçları ve ekran eğlenceleri, ucuz yüksek enerji yoğunluklu besinler…) doğurduğu bir sonuçtur. Obezite görülme oranı son 20 yıldır üç kat artmıştır ve bu artan toplumsal yaygınlık, birçok gelişmiş ülkeye yansımıştır. Bu durumun artan enerji alımından çok, azalan fiziksel aktivite ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Yetişkin tipi (Tip 2) diyabetle karşılaşma sıklığı hızla artmaktadır. Bu durumun obezitedeki artışa paralel olduğu sıklıkla düşünülmektedir. Ancak hareketsizliğin de neden olabileceğini gösteren güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar fiziksel aktivite ile diyabet riskinin aktif gruplarda %33-50 oranında azaldığını göstermektedir.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Gece boyunca bir şey tüketilmediği için uzun süren açlık nedeniyle metabolizma hızınız yavaşlamaktadır. Sabahları uyandıktan sonra metabolizmanızı canlandırmak için en fazla 1 saat içerisinde ve sağlıklı besinlerden oluşan bir kahvaltı gerekmektedir. Gün içerisinde kendinizi sürekli halsiz veya yorgun hissediyorsanız su tüketiminizi kontrol etmeyi unutmayın! Ayrıca, böbrek fonksiyonları, vücut ısı dengesi, kan dolaşımı, atık maddelerin atılması ve besinlerin taşınması için su tüketimi çok önemlidir. Gün içerisinde kendimizi daha zinde hissetmek için çay ve kahve tüketimini arttırırız. Fakat çay ve kahvenin aşırı tüketilmesi, bazı vitamin ve mineral emilimlerini bozmaktadır. Özellikle antioksidan vitaminler (A, C, E) hassas olduklarından kahve ve çaydaki tanen ve kafeinden negatif etkilenirler. Ara öğünler özellikle uzun süre aç kalmayı engelleyerek kan şekerinin düzenlenmesini, o esnada vücut için gerekli enerjinin sağlanmasını ve metabolizma hızının yükselmesini sağlar. Böylece gün içerisinde daha dinç, daha zinde bir vücuda kavuşarak, konsantrasyon bozukluğu, uyku, yorgunluk gibi problemler engellenmiş olur.
OFİSTE ÇALIŞANLARIN KİLO ALMA SEBEBİ
Kahvaltı yerine her zaman poğaça, açma, simit ve diğer hamur işlerinin tüketilmesi. Bilgisayar yanında, masada, çekmecede vs. abur-cubur besinler bulundurmak. Masa başında uzun süre hareketsiz kalmak. Su yerine gazlı içecekler, çay, kahve tüketilmesi. Öğle yemeğinde genellikle kalorisi bol fast-food ve yağlı yiyeceklerin tercih edilmesi. Ara ve ana öğünleri atlamak, öğün saatlerine uymamak.
NELER YAPILABİLİR?
Hareketsiz kalmayın. Mümkün olan her anınızı yürüyüşle geçirin. İçecek olarak su ve daha çok bitki çaylarını tercih edin. Kahvaltı seçeneği olarak tahıllı ekmekle yapılmış pratik sandviç ve tost çeşitlerini tercih edin. Öğün atlamayın ve saatlerini geciktirmeyin. Masada, çekmecede kuruyemişler, kuru meyveler vb. sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Öğlen öğününde salata çeşitleri, yağsız ızgaralar gibi hafif yemek tercihlerinde bulunun.
NUTRITION İSTANBUL NİSAN SAYISI