Bir Fransız atasözü der ki aşksız yaşanır ama susuz yaşanmaz. Hayat suda başlar. Dokuz ay boyunca bebeğin içerisinde bulunduğu ve bebeğin korunmasını sağlayan amniyon sıvısının yüzde 97 ila 99’u su ve mineral tuzlardan oluşur. Bu yüzden su, insan hayatında ilk andan itibaren vazgeçilmezdir. Su, insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli unsurdur.
Vücudumuzdaki bütün sistemler, organlar ve hücreler fonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Bedenimiz için günde en az 2 litre su içmenin faydaları sayısızdır. Aç kalmaya çok uzun süre dayanabilirken, susuz en fazla birkaç gün yaşayabiliyoruz. Bir yetişkinin ortalama vücut ağırlığının % 55-75 i sudan oluşur. Vücut ağırlığının % 1 oranında su kaybetmesiyle halsizlik, baş ağrısı gibi yan etkiler görülürken, %20 oranında sıvı kaybı hayati tehlike oluşturur.
SU İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Yaşam içeceğimiz olan su, besinlerin sindirimine, emilimine ve hücrelere taşınmasına, hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasına, vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına, sindirim sisteminin düzgün bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesine, vücut ısısının denetlenmesine, eklemlerin kayganlığının sağlanmasına ve çeşitli biyokimyasal olayların gerçekleşmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, günlük su tüketimi, soğuk algınlığı, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarını engellerken, cilt sağlığının korunması, vücudun toksinlerden arındırılması ve zayıflama programı çerçevesinde kilo kaybının sağlanması için büyük önem taşır.
AZ SU İÇMEK NELERE SEBEP OLUR
İnsanlar, idrara çıkarak, terleyerek ve nefes alıp vererek su kaybederler. Bu su kaybının, düzenli bir şekilde su içilerek telafi edilmesi gerekir. Yetersiz su tüketimi, su kaybını arttıracağı için halsizlik, kilo alma, cilt sorunları, erken yaşlanma, kabızlık, yüksek kolesterol, eklem ağrıları, tansiyon ve sindirim bozuklukları gibi birçok sıkıntıya sebep olur. Bununla birlikte, vücut %3 su kaybettiğinde, kan hacmi ve fiziksel performans düşer. %5 su kaybettiğinde, konsantrasyon azalır. %8 su kaybettiğinde baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve nefes almada güçlük görülür. %10 su kaybettiğinde kas spazmı ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlarla karşılaşılır. Son olarak %20 su kaybettiğinde ölüm gerçekleşebilir. Bunların hiçbirini yaşamamak için günde en az 2 litre su içmek şarttır.
SAĞLIKLI SUYU NASIL ANLARIM?
Dünyada su kaynaklarının azalmasıyla birlikte, temiz suya ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor. Küçük ölçekli yerleşimlerde altyapı eksikliği nedeniyle, büyük şehirlerde ise hem altyapı sorunları hem de artan tüketim sonucu temiz ve taze su bulmak neredeyse bir lükse dönüşmüş durumda. Damacana ve plastik şişelerdeki suların kansere yol açtığı iddialarının üzerinden çok da zaman geçmemişken, sağlıklı suya en hızlı ve en kolay şekilde ulaşmak oldukça önem taşıyor. Sağlıklı, temiz, içilebilir suya ulaşmanın son zamanlarda ki en kolay yollarından biri de arıtma sularından geçiyor. Sağlıklı içme suyu, insan sağlığına zarar vermeyecek mikroorganizmaları, kimyasalları ve ağır metalleri içermeyen, sağlık için gerekli mineralleri gerektiği kadar içeren, renksiz, kokusuz ve berrak olan olarak tanımlanmaktadır. Sağlığınız için sağlıklı su içmeyi ihmal etmeyin.