Yaz aylarında çok su içiyorum. Su zehirlenmesi yaşar mıyım?
Beslenme ihtiyacı gibi su ihtiyacı da kişiye özeldir. Kişinin günlük sıvı ihtiyacı; yaktığı her bir kalori başına 1ml su olarak hesaplanır. Yani yetişkin bir kadın için ortalama 2 litre, erkek için ise 2,5 litre su içilmelidir. Çok fazla siyah çay ve kahve içilmesi, ciddi miktarda ter atmanıza neden olan sporlar ya da hava şartları gibi durumlar da su ihtiyacınızı arttırır. Bu doğrultuda su ihtiyacınızı belirlediğinizde ulaştığınız miktarın çok üzerinde bir su tüketimine sahipseniz evet su zehirlenmesi yaşama ihtimaliniz vardır. O zaman su tüketiminizi kısıtlamanız gerekebilir.
Yeşil çayı soğuk tüketmek yararını azaltır mı?
Yeşil çayı soğuk ya da sıcak olarak veya aromalı suların içine katarak tüketebilirsiniz. Soğuk tüketeceğiniz durumlarda demlenme süresini biraz daha uzun tutmanız gerekebilir. Soğuk tüketilmesi besin değerinde ve faydasında bir azalmaya neden olmaz.
Çocuklarda beslenme zeka gelişimini etkiler mi?
Beyin gelişimi anne karnında başlar ve geç ergenliğe kadar devam eder. Anne karnındaki süreç ve ilk beş yaş, beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Merkezi sinir sisteminin oluşumu, sinir hücreleri arasındaki uyarı iletimi gibi, beyin gelişiminin kilit olaylarında yeterli beslenmenin rolü büyüktür. Ayrıca bu dönemde; iyot, B grubu vitaminler, demir, çoklu doymamış yağlar gibi besin öğelerinin eksikliği veya uzun dönemli beslenme yetersizliği gelişim geriliklerine neden olabilmektedir. Beslenme alışkanlıklarının ve besin tüketiminin çocuklardaki IQ skoru, başarı durumu, hafıza, odaklanma ve öğrenme üzerinde de ciddi etkileri olduğuna dair birçok bilimsel araştırma mevcuttur. Kısacası, sağlıklı ve yeterli beslenme, beyin gelişimini etkileyen faktörler arasında büyük bir paya sahiptir.
Kızımın boyu yaşıtlarına göre çok kısa. Nasıl bir beslenme programı uygulamalıyım?
Öncelikle bir çocuk doktoruna danışarak kızınızda gerçekten gelişim geriliği olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Çünkü her insanın genetik olarak ulaşabileceği bir boy kapasitesi vardır. Eğer gerçekten beslenmeden kaynaklı bir gelişim geriliği varsa mutlaka bir diyetisyenle görüşüp kızınızdaki beslenme eksiklerini tespit etmeniz gerekir.
Proteini yüksek besinler tüketmek kas ağrılarını hafifletir mi?
Yeterli protein alımı kas kütlesinin korunması açısından elbette önemli ancak kas ağrıları birçok nedenle ortaya çıkabilir. Beslenme açısından değerlendirildiğinde, kalsiyum ve magnezyum kas kasılmasında etkin olarak görev alır. Bu minerallerin eksikliği kas kramplarına ya da ağrılarına neden olabilir. En doğru olan müdahale, kas ağrısının gerçek nedenini öğrenip bu doğrultuda hareket etmek olacaktır. Çünkü beslenme dışında da birçok nedenden dolayı kas ağrısı yaşayabilirsiniz.
Şeker hastalarının ekşi elma yemesi yararlı mıdır?
Ekşi elma, yani yeşil elma vitamin açısından zengin, tüketilmesini istediğimiz sağlıklı bir besindir. Ancak düzenli tüketiminin diyabet(şeker hastalığı ) üzerinde özel bir etkisi yoktur. Ayrıca, ekşi olduğu için halk arasında şeker içermediği yönünde düşünceler vardır. Tüm meyveler gibi ekşi elma da meyve şekeri dediğimiz fruktoz içerir. Şeker hastaları tüketirken porsiyona mutlaka dikkat etmelidir.
Bebeğimde bebek reflüsü var. Bunun için ne yapmalıyım?
Bebek reflüsü doğumdan sonra ilk aylarda sıkça gözlenebilen fizyolojik bir durumdur. Bebeklerin mide ile yemek borusu arasındaki kaslarının tam gelişmemiş olması ve mide kapasitelerinin çok küçük olması nedeniyle yaşanan bu durum, 6 – 12. aylar aralığında kendiliğinden düzelir. Böyle bir durum varsa bebeğin midesini zorlamadan, az az sık sık emzirmelisiniz. Emzirme sonrası yatağa yastıksız bir şekilde düz yatırmamaya dikkat etmelisiniz. Ortalama 30 derecelik bir açı ile yatırmanız yeterli olacaktır. Kusma sıklıklarının da takip edilmesi gerekir. Beslenme eksikliği yaratacak sıklıkta kusma durumu varsa mutlaka doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Çocuğunuzun yeterince beslenip beslenemediğini, düzenli kilo artışı olup olmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda kalıcı hale gelen bir reflü varsa bebeğiniz mutlaka doktoru tarafından takip edilmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Hindistan cevizi yağı nasıl tüketilir?
Hindistan cevizi yağı, faydalı olmasının yanı sıra aroması da güzel bir besindir. Günlük ortalama 1 tatlı kaşığı kadar hindistan cevizi yağını kahvelerinize, sütünüze veya sütlü içeceklerin içerisine katarak tüketebilirsiniz. Ayrıca granola, fıstık ezmesi, yulaf kurabiyeleri gibi ev yapımı sağlıklı atıştırmalıklarınızda da güvenle kullanabilirsiniz. Benim önerim ise, türk kahvesi ile mutlaka denemeniz yönünde.
NUTRITION ISTANBUL DERGISI SAYI 11