Organik tarım nedir?
Organik tarım; tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.
Organik yumurta nasıl olmalıdır?
Organik tarım tanımından yola çıkarak organik yumurta üretiminde öncelikle organik tavuk esastır. Tür ve ırk seçiminde yerel koşullar göz önüne alınır, hastalığa dayanıklı tür ve ırk seçimine dikkat edilir. Organik işletmelerden getirilen ve tamamen organik yemlerle beslenilen, genetik yapısı değiştirilmemiş, çevreye, iklim koşullarına ve hastalıklara dayanıklı hayvanlar damızlık olarak kullanılır. Organik hayvan yetiştiriciliğinde tabii tohumlama esastır. Embriyo transferi yapılamaz. Damızlık hayvanlardan tamamen doğal yöntemlerle elde edilen, saklanan ve kullanılan sperma ile suni tohumlama yapılabilir.
Yumurta Öluşum Süresi
Yumurta üretimi için alınacak piliçler 18 haftadan büyük olmaz. Eğer daha büyük bir piliç söz konusu olacak ise bu piliçler 6 haftalık bir geçiş sürecine ihtiyaç duyarlar. Bu 6 haftalık geçiş sürecinde organik yumurta üretimi yönetmeliğine göre üretim şekillendirilir ve 6 haftadan sonra elde edilen yumurtalar organik yumurta olarak kabul edilir
Organik Ürünler Neden Daha Pahalı?
Organik ürünlerin konvansiyonel ürünlere kıyasla fiyatının daha yüksek olmasını rahatlıkla tölere edebilen kişilere ve özellikle de küçük çocuklara öneriliyor. Benim de bakışım bu açıkçası. Kabul edelim organik üretimde tarım ilacı ve kimyasal gübre kullanılmadığı için konvansiyonel üretime göre zararlılara daha fazla maruz kalıyor ve verimimiz düşüyor. Bu durum fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Tüm bunlarla beraber artan popülasyon ve israfın artması ile birlikte üretilmesi gereken ürünler de yıllar içinde artış gösteriyor. Bu durum üreticileri daha çok ürüne, daha çok ilaca ve daha etkili gübrelere itiyor ve neticesinde kimi zaman bir vitamin deposu olarak bildiğimiz gıdalar, kimyasal bir bombaya dönüşebiliyor.
SONUÇ
Gerek maliyet gerekse organik ürüne ulaşım açısında sıkıntı yaşamayan kişilerin organik beslenme esaslarına göre üretilmiş ürünleri tüketmesi sağlık açısından faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Nutrition Istanbul, Mart 2017, Sayısı 7