Lohusa Dönemi Nedir?
9 ay boyunca hasretle beklediğiniz bebeğinize kavuştuğunuz, yani sizin miladınız olan o mutlu gün gelip çattığı andan hemen sonraki 6 haftalık süreç lohusa dönemidir.
Dünyaya geldiği andan itibaren tamamen savunmasız ve her haliyle size muhtaç olan bebeğiniz artık hayatınız olmuştur.
Anne, Beslenmesine Dikkat Etmeli!
Bilindiği üzere ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenecek olan bebeğe, yeterli besinin sağlanması için öncelikle anne kendi beslenmesine çok dikkat etmelidir. Bebeğe verilen sütün karşılığı olan karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve enerji depolarının sürekli olarak dinamik tutulması gerekir. Böylece anne ve bebek kendi sağlıklarını ruhsal ve bedensel açıdan pozitif yönde korur, lohusa dönemi sonrası emzirme dönemini psikolojik olarak daha verimli geçirir.
Demir Deposu Kaynaklara Diyetinizde Yer Verin
Doğum esnasında anne fazlasıyla kan kaybettiğinden aynı oranda demir ihtiyacı da artmaktadır. Bunun karşılanması amacıyla demir içeriği yüksek olan kırmızı et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynakları ve ıspanak, roka, avokado gibi bitkisel protein kaynakları tüketilmelidir. Bu kaynaklar C vitamini ile beraber tüketildiğinde demir emilimi artar. Yine, demir içeriği yüksek hayvansal protein kaynaklarının, demir içeriği yüksek bitkisel protein kaynakları ile beraber tüketilmesi de demirin emilimini arttıracaktır. Gerekli görüldüğü takdirde doktor kontrolünde demir ihtiyacının karşılanacağı takviyelere başvurmalıdır.
Sıvı İhtiyacının Arttığı Bir Dönem
Bu dönemde annenin emzirme ile beraber bolca sıvı kaybetmesi, doğum sırasında bağırsak florasının bozulması, bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyerek kabızlık şikâyetlerinin olmasına sebep olur. Bu durum, çoğunlukla yaşanan problemlerin başında gelir. Bunun önüne geçmek amacıyla su tüketimine dikkat edilmeli ve günde ortalama 2,5-3 litre kadar su içmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca posa içeriği yüksek olan besinler düzenli olarak tüketilmelidir. Bunu karşılamak için; günde 2-3 porsiyon mevsim sebzeleri, 2-3 porsiyon mevsim meyveleri ve tam tahıllı gıdalar tüketilmelidir. Probiyotik içeriği yüksek olan kefir, yoğurt vb. besinlerin de düzenli olarak tüketilmesi bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Probiyotik gıdaların yeteri kadar alınamaması durumunda uzman kontrolünde takviyeler kullanılabilir.
Gaz Yapan Besinlerden Uzaklaşın
Bu dönemde en çok karşılaşılan diğer bir sorun gaz şikâyetidir. Anne, gaz yapıcı yiyecekler olan karnabahar, soğan, kuru baklagil, lahana gibi gıdaları tüketmemelidir. Laktoza intoleransı olan kişilerde süt; gaz, şişkinlik gibi durumlar yaratabilir.
Bu kişiler lohusa döneminde de laktozsuz süt tüketmelidir. Bazı durumlarda soğuk tüketilen yiyeceklerinde gaz yapması ihtimaline karşı yemekler ısıtılarak veya oda sıcaklığında tüketilmelidir.
Hızlı İyileşmek İçin Vitamin ve Mineral Kaynaklarını Diyetinize Ekleyin
Lohusa döneminde annenin çabuk toparlanması, gebelik öncesi sağlığına geri kavuşması için vitamin ve mineral alımı da oldukça büyük önem taşımaktadır. Doğum şekli nasıl olursa olsun yaraların çabuk iyileşmesi için yeteri kadar C vitamini alınmalıdır. C vitamininin en çok olduğu besinlerin başında yeşil biber, maydanoz, kivi gelmektedir. Bunları, turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon) takip eder.
Bu dönemi ruhsal ve bedensel olarak sağlıklı geçirebilmek için her besin grubundan yeterince tüketilmelidir. Anne sütünü arttıracak besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Alkol, sigara vb. anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınılmalıdır.
Herkese sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
Nutrition İstanbul 9. Sayı