KANSER HASTALARINDA BESLENME
Kanser hastalığı, kişinin kaliteli yaşam standartlarını düşüren bir durumdur. Beslenme ile bu standartları yükseltmek mümkündür. Hastaların iyileşme süreci için beslenmenin önemi unutulmamalıdır.
Birçok sebepten dolayı kanser hastalarında malnutrisyon(kötü beslenme) görülme olasılığı yüksektir. Örneğin kemoterapi veya radyoterapi görmüş kişilerde mide bulantısı başta olmak üzere, iştahsızlık, kusma, kabızlık, tat alma duyularında azalmalar, ağız yaraları görülebilir. Bunların olduğu durumlarda çözümcül yollar kullanılarak beslenmeye devam edilmeli. Örneğin mide bulantısı olan kişiler nane zencefil gibi mide bulantısını kesecek şeyleri yemeklerine ekleyebilirler.
Ayrıca yine mide bulantısı,kusma için “Zencefil-papatya-tarçın-limon kabuğu-nane” çayını tüketebilirler (Mide problemi olan kişiler hariç). İştahsız olduğunuz dönemlerde “kendi yaptığınız domates salçası, karabiber, kekik, çemen, sarımsak, ceviz” karışımını iyice ezip esmer ekmek ile tüketebilirler. Kabızlık problemi çeken kanser hastalarının 5 günü geçtikten sonra hekime başvurmaları gerekir.Kabızlıkta beslenme desteğini,esmer ekmek ile, kabuğu soyulabilen meyveleri kabuğunu soymadan yiyerek,bol sebze yemeği tüketerek geçirebilirler.Ayrıca diyabeti olmayan kişiler kalkar kalkmaz 1 adet kuru kayısı 1 adet hurma yeyip üzerine 2 bardak ılık su içebilirler.Keten tohumu da yine kabızlık için önemli yeri var,fakat meme kanseri olup reseptörleri pozitif olan kişilere keten tohumu yasaktır.
Bitki çaylarından sinameki yaprağı,kekik,nane,papatya karışımını tüketebilirler.Bitki çaylarını kanser hastaları günde 2 fincan içmeleri yeterli olacaktır.Ağız yaraları için ise papatya çayı,karbonatlı su ile gargara yapmak,nar suyunu ağızda biraz bekletip yutmak veya arjinin,glutamin gibi yara iyileşmelerinde iyi bir etkisi olan maddeleri içeren beslenme destek ürünleri kullanılabilir.
Kanser hastalarının bulunduğu kilodan daha düşük kilolara düşülmesi istenmez,çünkü aşırı kilo kaybedildiğinde vücudun bağışıklık sistemide yeteri kadar işlevini göremez hale gelir , bu sefer farklı hastalıklar görülebilir.Bulunduğu kiloyu obez haline getirmekte kişilerde sorunlar yaratabilir bu yüzden ideal kilonuzu korumak en iyisidir.
Baharatların kanserli deney hayvanlarında antitümör etkisi gösterdiği çoğu araştırmalarda gösterilmiştir fakat kullandığınız hiç bir ürün kanserin çaresi değildir bunu unutmamak gerekir.Yani beslenmek adına,yarar sağlaması adına birşeyler almak en doğrusudur.Baharatların başında zerdeçal gelmektedir,1 tatlı kaşığı zerdeçalı yemeklerinize veya yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.Kekik ise önemli böbrek temizleyicidir,onu da yemeklerinize atmakta yarar var,diyabeti olan kişilerin yoğurt tüketirken üzerine tarçın eklemeleri kan şekerinin düzenlemede faydalı olacaktır.
Haftada 1 kez kuzu eti, haftada 3 kez köy tavuğu,haftada 2 kez balık,haftada 1kezde hindi eti tüketebilirler.Demir içeriği bakımından et yemeklerinin yanında kesinlik c vitamini içeren salata veya portakal suyu gibi besinler olmalıdır.Özellikle kemoterapi,radyoterapi alan kişilerde ilaçların etkisiyle kan değerlerinde düşüşler görülmektedir.Et yemeği yanında c vitamini almakla beraber,pazı,ıspanak,karaüzüm pekmezi(günde 1 tatlı kaşığı),2 haftada 1 kez yapmakla beraber kuzu karaciğer tüketmeleri demir yüksekliğine sebep olacaktır.
Süt tüketimi konusunda kesin olmamakla beraber yapılan araştırmalar göstermiştir ki kanser hastalarında süt tüketimi hastalarda olumlu bir etki yaratmıyor,o yüzden çok fazla süt içilmemesi onun yerine kendi yaptığınız ev yoğurdu,çökelek,peynir gibi yiyecekleri tüketmek en iyisi olacaktır.
Kanser hastaları,beyaz şeker veya esmer şeker ve şekerle yapılmış tüm ürünlerden uzak durmalıdırlar,şekerin kanser hücrelerini beslediği yine yapılan birçok araştırma göstermiştir.
Kanser hastalarının diğer yasakları arasında, beyaz un ve beyaz undan yapılmış besinler,besin ilaç etkileşiminde olumsuz rol oynayabilecek greyfurt veya suyu,hazır sucuk,salam,sosis gibi şarküteri ürünleri,hazır meyve suları bulunmaktadır.
Meyvelerden özellikle nar tüketimi arttırılmalı,kemik ve beyin sağlığı için haftada 1 kez ananas tüketilmeli,köy elması da her gün tükettiğimiz meyveler arasında olmalıdır.
Beta karoten içeren besinler kanser koruyucu özellikleri bilinmektedir,bu yüzden pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmelisiniz,aynı şekilde beyaz ekmek yerine esmer ekmek(tambuğday veya çavdar),domates,havuç gibi kırmızı veya turuncu renkli sebze meyveleride bol bol tüketmek gerekir.
Eğer günlük yiyecek-içecek miktarları çok düşük bireyler var ise onlar kas gelişimi içinde geçerli proteinden zengin bir çok aromaya sahip beslenme destek ürünlerini hekim veya diyetisyene danışıp tüketebilirler.
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.