0549 222 0 222
info@nutritionistanbul.com
  • HAKKIMIZDA
  • HİZMETLERİMİZ
    • Zayıflama
    • Kilo Alma
    • Kilo Koruma
    • Hastalıklarda Beslenme
    • Çocuklarda Beslenme
    • Hamilelerde Beslenme
    • Emziren Annelerde Beslenme
    • Sporcularda Beslenme
    • Kurumsal Diyetisyen
  • BAŞARI HİKAYELERİ
  • ONLİNE DİYET
  • BLOG
  • İLETİŞİM
Ürün sepetinize eklendi.

KALSİYUM DEPOSU “PEYNİR”

Nutrition İstanbul
Tavsiyeler
KALSİYUM DEPOSU “PEYNİR”
2 yıl önce
Tavsiyeler
Yorum yapılmamış
Başlıksız 2

Peynir, beslenme açısından en önemli protein kaynağıdır. Peynirde proteinlerin yapı taşı olan ve insan vücudunda sentezlenemeyen zorunlu aminoasitler yüksek miktarda bulunur. Dolayısıyla peynir büyüme ve gelişme için büyük bir önem taşır.

Peynir üretimi sırasında sütte bulunan laktozun büyük bir kısmı peynir altı suyuna geçer. Kalan laktoz ise peynirin olgunlaşma sürecinde kaybolur. Bu nedenle peynir laktoz intoleransı olan bireylerin tüketimi için uygun olabilir. Peynirin yapısında süt yağı ve bununla bağlantılı olarak yağda çözünen vitaminler bulunmaktadır. İyi bir A ve B12 vitamini kaynağıdır. Peynir yağında doymuş ve doymamış yağ asitleri bulunur. İçerdiği yağ asitlerinin çoğunluğu kısa zincirli yağ asitleridir ve bu sayede vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Peynir, zengin mineral içeriğine sahiptir. Peynir; magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez, selenyum, florür minerallerini içeriğinde barındırır. Özellikle fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum açısından çok zengin olan peynir, tam bir kalsiyum deposudur. 100 gram peynir günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacınızın çoğunluğunu karşılar. Mutluluk hormonu olarak bilinen ve kaliteli uyku için gerekli olan serotonin, vücutta triptofan aminoasitinden sentezlenir. Peynir içerdiği triptofan sayesinde mutlu hissetmeye ve kaliteli uykuya yardımcı olur. Peynirin en önemli faydalarından biri de kanser riskini azaltmasıdır. Düzenli olarak peynir tüketmek, birçok kanser çeşidine yakalanma riskini azaltabilir. Kalp, kanser ve sinir hastalıklarından korunmak için ilaç görevini üstlenmektedir.

HAYATIN EN ÖNEMLİ 3 DÖNEMİNDE PEYNİR

  1. ÇOCUKLUK DÖNEMİ

Peynir ağız pH seviyesini değiştirerek bakteri üremesini önler. Diş çürüğü oluşumunu inhibe edici bir potansiyele sahiptir. Bunun yanında içerdiği kalsiyum, kemik gelişimi ve yeni çıkan dişlerin sağlıklı olabilmesi için önemli bir mineraldir. Kalsiyum ve fosfor vücutta beraber çalışarak etkinlik gösteren minerallerdir. Bu nedenle, bu iki mineral yönününden de zengin olan peynir büyüme – gelişme için mükemmel bir seçimdir ve mutlaka çocukların beslenmesinde yer almalıdır.

Çocuklara Peyniri Sevdirmek

• Yağlı, ağır kokulu peynirler yerine tuzu alınmış ve hafif olanları deneyin.

• Çeşidi en fazla olan besinlerden biri şüphesiz ki peynirdir. Bıkmadan farklı çeşitler deneyin. • Siz yedirmeye çalışmayın, kendisinin yemesine izin verin.

• Çocuğunuz peyniri yemeyi kesinlikle reddediyorsa zorlamayın. Ne şekilde yiyebileceğini tespit etmeye çalışın.

• Sade olarak tüketmeyi hala reddediyorsa; karıştırma yöntemini deneyin. Peynirli gözleme, peynir köftesi, peynir topları, peynirli sebzeler, peynirli omlet, tost, sandviç deneyebilirsiniz. •Eğlenceli tabaklar hazırlayın. Hayal gücünüzü kullanıp çocuğunuzun ilgisini çekebilirsiniz.


  1. HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamile kadınların beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı birbirine paralel seyretmektedir. Yapılan araştırmalarda annelerin hamilelik sürecindeki kalsiyum alımı ile çocukluk dönemindeki diş çürükleri arasında ilişki bulunmuştur. Kalsiyum ve fosfor bebeğin kemik yapısını oluşturmayı sağlarken, annenin kemik yapısını korur. A vitamini ise; kemik ve doku büyümesi ile birlikte gelişmesine yardımcı olur. Hücrelerin gelişiminde temel maddedir. Cilt ve mukozaların sağlığının korunmasında önemlidir. Hamilelik döneminde yeterli kalsiyum alınmaz ise bebek için gerekli olan kalsiyum anneden karşılanır. Bu da ileriki yıllarda annede kemik erimesine zemin hazırlar. Fazla enerji alımını engellemek amacıyla yağı fazla olan olan tulum, kaşar, koyun peyniri yerine daha az yağlı olan beyaz peynir tercih edilmelidir. Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerden biridir. Pastörize edilmemiş peynirlerde erken doğum ve diğer doğum kusurlarına yol açan listeria adlı bir bakteri mevcuttur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup günlük tüketilmesi gerekirken, pastörize halde olmayan ya da küflü peynirler oldukça tehlikelidir.

 

YAŞLILIK DÖNEMİ

Kemiklerimiz 30-35 yaşına kadar kalsiyum depolar, daha sonra özellikle kadınlarda menopoz öncesi dönemde başlayıp menopozda hızlanmak üzere kemikte kayıplar başlar. Osteoporoz, kemiklerin zamanla özelliklerini yitirerek kırılgan hale gelmesiyle ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Osteoporozun en büyük sebebi kalsiyum eksikliğidir. Peynir ise osteoporoz hastalığının hem tedavisinde hem de engellenmesinde çok etkili bir besin kaynağıdır. Peynir osteoporoz hastalığı tedavi edebilen aynı zamanda bu hastalığa yakalanmaya engel olabilen protein ve kalsiyum içermektedir. Ayrıca yaşlılığa bağlı olarak laktoz sindiriminin zorlaştığı durumlarda da kullanılabilecek bir süt ürünüdür.

DİKKAT

Sütten peynir elde edilirken yoğunlaşan tek şey vitamin, mineral ve proteinler değildir. İşlem sırasında yağ ve tuz da yoğunlaşır. Her besin gibi peynirin de fazla tüketimi olumsuz sonuçlara neden olur. Özellikle yüksek sodyum içeriği tansiyon hastaları için bir risk faktörüdür. Günlük 50 gram az yağlı ve tuzu azaltılmış peynir tüketmek birçok hastalığa karşı koruyucu doz olacaktır.

NUTRITION İSTANBUL MAYIS SAYISI

Her Hakkı Saklıdır ©

      İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

      Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz. 

Önceki yazı
İŞTAHI ETKİLEYEN HORMONLAR LEPTİN VE GHRELİN
Sonraki yazı
Süt Yararlı mı ? Zararlı mı ?

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

1 haftalik jomani fonksiyonel kahve diyeti

Jomani Fonksiyonel Kahve Diyeti

Toktutanatistirmaliklar

Tok Tutan En İyi Ara Öğünler

Adsız 8.fw

Muz Şekeri Yükseltir mi ?

Başlıksız 2

KARACİĞER YAĞLANMASI DİYETİ

ekran resmi 2021 10 30 12.30.27

SPORA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN YEMEK VE BESLENME ÖNERİLERİ

Tok Tutan Yi̇yecekler

Tok Tutan Yiyecekler

Ünlülerin diyetisyeni

Ünlülerin Diyetisyeni: Uzman Diyetisyen Samet Yağlı

Uzman Diyetisyen Samet YAĞLI Randevu – Nutrition İstanbul

Başlıksız 1

ÇOCUKLARDA SIVI İHTİYACI

Başlıksız 1

TATİL DÖNÜŞÜ DİYET

Hakkımızda

Uzman Diyetisyen Samet Yağlı tarafından kurulan Nutrition İstanbul, Levent’te hizmet vermektedir. Beslenme ve diyet danışmanlık merkeziyle başlayan hikayesi, beslenme ve diyet dergisi ile taçlanmıştır. Diyetisyenleri, beslenme & diyetetik öğrencilerini, sağlıklı yaşama ilgi duyanları bir araya getiren Türkiye’nin İlk Beslenme ve Diyet Dergisi Nutrition İstanbul, bu ay 18.sayısıyla tüm Türkiye’de okurlarıyla buluşmaktadır.

İletişim

info@nutritionistanbul.com
0549 222 0 222
Facebook
Twitter
YouTube

GİZLİLİK POTİKASI – MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Cards
Teknolojig Logo

    [honeypot honeypot-472764617]

      HEMEN ARAYIN

      0212 909 1 900

      Close
      BİLGİ FORMU
      BİZ SİZİ ARAYALIM
      HEMEN ARAYIN