İnsülin direnci vücut yeterli insülin üretebildiği halde etkili olarak kullanamamasıdır. İnsülin direnci geliştiğinde, hücrelere şeker giremez, kullanılamaz ve kanda şeker yükselerek gizli şeker, zamanla Tip 2 Diyabeti ortaya çıkarır.
Bel Çevreniz İnsülin Direncinizi Gösteriyor!
Özellikle bel çevresinde aşırı yağ birikmesi olmak üzere, obezitenin insülin direnci gelişmesinde en önemli neden olduğu kabul edilmektedir.
Fiziksel hareketsizliğin, insülin direnci ile ilişkili olduğunu, sonuçta tip 2 diyabete yol açtığını gösteren birçok çalışma vardır. Egzersiz sonrası kaslar, insüline daha duyarlı hale gelerek, insülin direnci azalır. Hatta egzersiz, kasların insüline ihtiyaç duymadan daha fazla şeker kullanmasına yardımcı olur. Yine, egzersizle kaslar daha güçlenerek, kan şeker seviyesinin kontrolü kolaylaşır, insüline kolay kolay direnç gelişmez.
Uyku Apnesine Dikkat!
Yapılan çalışmalar, uyku apne sendomu başta olmak üzere, tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının, obezite ile insülin direnci ve tip 2 diyabet görülme riskini artırdığını göstermiştir.
Bazı genetik bozukluklar, hormonlar, steroid gibi bazı ilaçlar kullanımı, ileri yaş ve sigara da, insülin direncine neden olabilir.
İnsülin direnci önemli bir sorundur, fakat bir hastalık değildir. İnsülin direnci yüksek kişilerin diyabet hastalığına yakalanma riski de oldukça yüksektir. İnsülin direnci ile yüksek tansiyon, damar sertliği, kan yağları bozuklukları, karaciğer yağlanması arasında ilişki vardır. Ayrıca insülin direnci değerleri kilolu insanlarda oldukça fazladır. Normal bir insanda 1 birim insülin 30 miligram kan şekeri düşürürken, insülin direncine sahip kişilerde 1 birim insülin 10 miligram kan şekeri düşürür hale gelir.
Kendinizi Gözlemleyin!
İnsülin direnci kilolu kişilerde daha fazladır. Bu nedenle kilo arttıkça bu direnç artar ve şeker hastalığı görülme olasılığı artar. İnsülin direnci yüksek kişiler çok hızlı kilo alır ve zor kilo verirler. Kilo aldıkça insülin direnci artar, kilo verdikçe azalır. İnsülin direnci olan kişilerde, yorgunluk halsizlik, hızlı kilo alma, zor kilo verme, doymama, sık acıkma, uyku basması, gün içinde acıkma atakları olması, tatlıya düşkünlük, özellikle karın çevresinde yağlanma artışı gibi belirtiler görülebilir. Yemeklerden hemen sonra 2-3 saat içinde tekrar yüksek oranda acıkma hissi ve tatlı yeme isteği oluşuyorsa insülin direncinizin yüksek olduğunu söylemek mümkün. İnsülin direncinin
diğer belirtileri ise; elde ayakta titreme, soğuk soğuk terleme ve baygınlık hissidir. Bunun dışında giderek kilo alıyorsanız ve ailenizde şişman ve diyabetli kişiler varsa insülin direncinden şüphelenmek gerekir.
İnsülin Direnci ile Başa Çıkabilirsiniz!
Başlıca tedavi stratejileri diyet, egzersiz ve ilaç tedavisinden oluşmaktadır. Beslenme tedavisinin amacı insülin direncini düzeltmek ve bağlı bozuklukları önlemektir. Diyetteki kalorinin %55’i karbonhidratlardan sağlanmalı bunlar da tam tahıl ürünlerini içermelidir, %15’i proteinlerden oluşmalı, balık ve bitkisel kaynaklardan zengin olmalıdır. Yağlar toplam kalorinin %25-35’ini oluşturur, kalorinin %15-20’si tekli doymamış yağlardan oluşmalı, çoklu doymamışlar %10’u geçmemelidir.
Az ve Orta Glisemik İndeksli Besinleri Tercih Edin
Bir gıdanın glisemik indeksi, onun kan şekerini yükseltme özelliğini gösteriyor. Ölçü 0-100 arasında değişiyor.
Kan şekerini hızla ve fazla miktarda yükselten karbonhidratlara yüksek glisemik indeksli, az yükseltenlere ise düşük glisemik indeksli besinler deniyor.
NUTRITION ISTANBUL 1. SAYI
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.