Kalp kırıklıkları dışında, her derde deva olduğu söylenen günümüzde adı su ile beraber yağ yakma dedikodularına karışan elma sirkesini gelin şöyle bir inceleyelim.
Elmanın doğal yollarla fermente edilmesiyle elde edilen elma sirkesi; A, B1, B2, B6, C, E vitamini, demir, kalsiyum, bakır, fosfor, magnezyum, sülfür ve sodyum içermektedir. Elma sirkesi, uzun yıllardır insanlar tarafından besinlerde lezzet arttırıcı ve gıda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Antibakteriyel özelliği dışında elma sirkesinin; kan basıncını düşürmesi, kardiyovasküler hastalık riskini azaltması, antioksidan aktivitesi ve besin metabolizması düzenlemesi gibi faydaları birçok çalışmaya konu olmuştur.
Diyabete Karşı Elma Sirkesi ;
Elma sirkesinin aktif bileşeni olan asetik asidin antiglisemik etkisiyle, açlık kan şekerini dengelediği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu etkisini mide boşaltım hızını yavaşlatarak ve nişasta moleküllerinin tamamen sindirimini engelleyerek yaptığı yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Bu etki diyabetli hastalara fayda sağlamaktadır. Yapılan bir çalışmada, elma sirkesi ile alınan asetik asit miktarı ile son 3 aylık kan şekerini gösteren HbA1c değeri arasındaki ilişki gözlemlenmiş ve düzenli sirke alımının glisemik kontrolü sağladığı, yemek sonrası hiperglisemiyi kontrol ettiği ve HbA1c değerini düşürdüğü görülmüştür.
Kanserin Düşmanı Fenolik Bileşikler ;
Elma sirkesinde bulunan fenolik maddelerin; antioksidan, antitümör, antimutajenik, antikarsinojenik etki göstererek sağlığımızı koruduğu ve kansere savaş açtığı bilinmektedir. Fenolik maddelerden salisilik asidin enfeksiyon önleme gibi farmakolojik özelliklerinden başka antibakteriyel, antiromatizmal ve ateş düşürücü olduğu belirtilmiştir.
Sirke ile Tansiyonun Dengelenmesi ;
Düzenli tansiyon kontrolü yaptırmak ve tansiyon yüksekse, sağlıklı bir beslenme planı başta olmak üzere bazı tedbirler almak hastalık gidişatını olumlu yönde etkileyecektir. Yapılan çalışmalar, sirke ve asetik asidin tansiyonu yüksek bireylerde kan basıncını normale yaklaştırdığını ortaya koymuştur. Hiçbir besin tek başına hastalığın kaynağı olmadığı gibi tek başına çözümü de olamaz. Bu noktada dikkat edeceğimiz sağlıklı beslenme planı oluşturup, buna dozunda yardımcı eklemeler yapabilmektir.
Oturduğun Yerden Başarıya Ulaşmanın Yolu: Tavuk Olmak ;
Kim istemez istediği her şeyi yiyip suyuna kattığı bir kaşık elma sirkesi ile zayıflamak? Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Keşke her şey bu kadar kolay olsa… Sağlıklı beslenmeyi hayat felsefesi haline getirip, sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve verilen kiloları bir daha almamak istiyorsanız; tek bir besinden bu kadar medet ummamalısınız. Bazı besinlerin kilo kontrolü sağlamaya ve zayıflamaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Sirkeyi de bunlara örnek verebiliriz. Elma sirkesi zayıflamaya yardımcı besin olarak görülebilir, ancak kesinlikle hızlı bir sonuca varmanın etkin bir yolu olarak görülmemelidir. Japonya’ da 175 obez bireye, 3 ay boyunca benzer beslenme planı uygulanmıştır. Bir grup bu besinlere ek olarak sirke tüketmiş ve araştırmanın sonunda sirke kullananların çok küçük bir farkla daha çok kilo verdiği gözlenmiştir. Elma sirkesi tüketen grup, ortalama 3 aylık süre içinde 1 – 2 kilo vermiş ama araştırma tamamlandıktan sonra bireyler verdikleri kiloları geri almışlardır. Sirkenin bu etkisini yağ yakan genleri aktive etmesinden kaynaklandığı öne sürülüyor. Fakat bu çalışmaların çoğu ön çalışma niteliğinde olduğu için, daha çok çalışmayla desteklenmesi gerekmektedir.
Ne Kadar? Nasıl Tüketilmeli?
Elma sirkesi, seyreltilmeden içilmemelidir. Bir yemek kaşığı elma sirkesini, büyük bir bardak suda seyrelterek bir veya iki kez tüketebilir veya salatanıza, patatesinize sos olarak ekleyebilirsiniz. Mide hassasiyeti, reflüsü ve ülseri olanlar kullanımına daha çok dikkat etmelidir. Ölümsüzlük iksirini bulup kaybettikten sonra, onu fıldır fıldır arayan Lokman Hekim gibi zayıflamanın formülünü aramaya gerek yok. Sihirli cümle; sağlıklı beslenme ve düzenli spor. Bir de bunu yardımcı besinlerle destekledik mi tadından yenmez…
NUTRITION ISTANBUL 12. SAYI