Çoğumuz midemizi rahatlatmak için maden suyu ya da soda içeriz. Ancak bu iki içecek arasındaki fark bilinmez. Toplumda soda ve maden suyunun aynı içecek olduğu düşünülmekte ve bu kelimeler birbirinin yerine kullanılmaktadır.
Genel kanının aksine maden suyu ile soda aynı içecek değildir. Maden suyu tamamen doğaldır. Soda ise mineral maddesi az, yapay karbondioksit katılmış sudan elde edilmektedir. Doğal maden suyu, diğer adıyla mineralli su, yer altındaki çatlaklardan ilerleyerek kendiliğinden yeryüzüne çıkar. Yağmur sularının yer altına inip zengin kaynakları dolaşıp yeryüzüne çıkması 60 yılı bulur. Bu uzun yolculuğun sonucu olarak, içeriğinde mineral ve eser elementler bulundurur, doğal olarak karbondioksit içerir. Soda ise içilebilir sulara sodyum bikarbonat ve mineral tuzları eklenip karbondioksitle gazlandırılarak elde edilen yapay bir içecektir. Maden suyu ve sodanın ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir. Ancak sodanın bundan başka bir özelliği yoktur. Maden suyu ise doğal ve mineral deposudur.
Maden suyu mineral ihtiyacını karşılayan, kalsiyum takviyesi olarak tüketilebilen, sindirim ve boşaltım sistemi fonksiyonlarını destekleyen, yüz temizliğinde kullanılabilen, cildin sağlıklı ve canlı görünümüne yardımcı olan faydalı bir içecektir. Soda ise sadece sodyum ve bikarbonat mineralleri içerir ve tek işlevi sindirimi rahatlatmaktır. Dolayısıyla tüketilmesi önerilen doğal maden sularıdır ve sodayla maden suyunu ayırt edebilmek için, pek çok gıda maddesini alırken yapmamız gerektiği gibi etiket okumak çok önemlidir.
Maden Suyu İçeriği
Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundurur. Farklı markalar farklı miktarlarda mineraller içerirler. Bu nedenle marka tercih ederken içeriklerine bakılması gerekir. Maden suyu içeriği ile mineral ihtiyacımızı karşılamak için güzel bir kaynaktır.
Maden Suyunun Vücudumuza Yararları
Ter, solunum, idrarla kaybedilen minerallerin ve suyun yerine konması için sağlıklı bir tercihtir. Özellikle yaz aylarında terle kaybedilen su ve minerallerin yerine konması için bir alternatiftir. Ayrıca maden suyu, diyet için gerekli olan su ve mineral ihtiyacımızı karşılar ve böbrek fonksiyonlarını düzenler. Kalsiyum içeriği sayesinde ağız ve diş sağlığını korur. Gençler, menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaşlardakilerin günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılanmasında yardımcıdır. Böylece güçlü kemik yapısının oluşması ve korunmasını sağlar. Ortalama bir maden suyu 70 mg kalsiyum içerir.
Ne Kadar Tüketmeliyiz ?
Amerikan Obezite Birliği, sağlıklı bireyler için maden suyu tüketimini 600 ml olarak belirlemiştir. Yüksek sodyum içerdikleri için aşırı miktarda tüketilmemelidir. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanların tercih edilmesi gerekir. Sağlıklı insanlar günde 1-2 adet, kilolu kişiler bir adet içebilir. Kalp, böbrek ve hipertansiyon hastalarının ise yüksek sodyum içeriğinden dolayı dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Böbrek taşı oluşumunu maden suyu tüketmeye bağlamak yanlış olur. Aksine yeterli ve düzenli miktarlarda su ve maden suyu tüketmeyen insanlarda tüketenlere göre böbrek taşı oluşumu riski daha yüksektir. Bu duruma gelmiş ve böbreklerinde taş oluşmuş insanların maden suyu tüketmeleri tavsiye edilmez. Ancak esas olan, erkeklerin ortalama 3 litre, kadınların ise ortalama 2,2 litre su ve maden suyu tüketerek vücudun bu gibi etkenlerden korunmasıdır.
Tabii ki tek bir besin veya besin öğesinin sağlık üzerine olumlu olmasını beklemek doğru değildir.Önemli olan yeterli ve dengeli beslenmenin bir bütün olarak korunmasıdır.
NUTRITION ISTANBUL 12. SAYI