Doğum sonrası ilk yıl bebeklerin beslenme alışkanlıklarının ve damak tadının oluştuğu bir dönemdir. Bu dönemde uygulanan hatalı beslenme davranışları; bebeklerin hatalı alışkanlıklar geliştirmesine ve sonunda obeziteye kadar giden hastalıklara neden olabilmektedir.
İlk Yıl Yanlış Beslenme Davranışları Obeziteyi Tetikliyor!
Bebeğini yeni yaşamında bekleyen ve geleceğini etkileyen en önemli sağlık problemlerinden biridir; Obezite. Bugün dünyada çocukluk çağı obezitesi 1970’lerdeki değerlerden 10 kat fazla olduğu bildirilmektedir. Bu oran Türkiye’de 0-5 yaşta %8,5, 6-18 yaşta %8,2’dir! Bebeğin çocuğunun fazla kilo ve obeziteyle bir kez karşılaşmasıysa, ileri dönemlerde yaşayabileceği obezite riskini arttırmaktadır.
2,5 aydan sonra gece beslenmeleri sonlanmalıdır!
Kaliteli bir uyku annenin olduğu kadar, bebek için de en değerli besinlerden biri. Bebekler 2,5 ayını doldurduktan sonra, 4-5saatlik açlığa çok rahat dayanırlar. Bu da, artık gece gündüz kavramı oluşturulması gerektiğini gösterir. Süt verilen son saat 23.00,ilk saat ise 04:00 olsun! Bu saatler arasında bebeklerin beslenmesi, anne sütü bile olsa; karın çevresi, organ çevresi yağlanma vebuna bağlı obezite gelişme riskini arttırır. Gece 23:00-04:00 saatleri arasında, bebekler uyusun, uyusun ki büyüsün!
Her ağladığında emzirilmemelidir!
Yeni doğan bebekler, minik mideleri ve emme kaslarının güçsüzlüğü nedeniyle çabuk doyar ve çabuk acıkır. Bu nedenlebebeklerin ağladıkça emzirilmeleri gerekir. Ama 2,5 aylarını doldurduktan sonra mideleri büyür, kasları kuvvetlenir ve tokluk hisleri artar. Bu dönemde
de bebeklerin ağladıkça emzirilmeleri; ihtiyacı olan miktardan daha fazla anne sütü almalarına ve minik bedenlerinde kilo artışına neden olmaktadır.
Emzirme düzeni oluşturulmalıdır!
Bebeklerin ağlaması gerçekten aç olup olmadıklarına göre değerlendirilmelidir. Bebekler aç oldukları için ağlıyorsa beslenme düzeninin oluşturulması ve her beslemede iki göğüsten emzirilmesi sorunu çözmeye yardımcı olacaktır. 2,5-4 aylar arasında bebekler günde 8 kez beslenmeye ihtiyaç duyar ve bir göğüsteki sütü ortalama 10 dakikada boşaltabilirler. 4-6 aylar ise artık kuvvetlendikleri aylardır. Bir göğsü çok rahat 3-5 dakikada boşaltırken, günde 6-8 kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. 7. Aydan itibaren bebeklerin beslenmesine ek gıdalar katıldığı için; sabah uyandıklarında, gece yatarken ve gün içerisinde de 3-4 kez emzirilmeleri yeterli olacaktır.
Ek besin dönemine zamanında ve doğru miktarlarda başlanmalıdır!
Bebek beslenmesinin temellerini, 1 yaşına kadar anne sütü veya devam sütleri oluşturur. 6. ayla birlikte başla- yan ek besin dönemiyse, adı üstünde beslenmesine ya- pılan bir ektir! Bu dönem; bebeklerin yeni besinleri tatmasını, damak tatlarının gelişmesini ve sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmelerini sağlar. 6. ayda günde 1-2 kez, her seferde de 1-2 tatlı kaşığı besin almaları yeterli olacaktır. Bu miktar 7. ve 8. ayda, günde 2-3 kez verilmek üzere, 2-3 yemek kaşığına ulaşır. 9-12 ayları arasında da, günde 3 öğün, 2-4 yemek kaşığı ek besin yeterli olacaktır. Fazladan verilen her kaşığın bebeklerde obezite riskini arttırdığı unutulmamalıdır!
Şekerli içeceklerle bardak/biberon alışkanlığı kazandırılmamalıdır!
Şekerli içecekler minik bedenlere yüklenen büyük kalo- rilerdir. Bu gruba likit kalori kaynağı olan meyve suları da dahildir. Bebeklerin 8-12 aylar arasında ihtiyacı olan meyve miktarı sadece 200 gram. Daha fazlası sunulmamalıdır. Meyve sularının miktarı ne kadar az olursa olsun, taze meyvelere göre, şeker ve kalori içeriğinin yüksek olduğunu ve bebeklerde kilo artışına yol açacağı unutulmamalıdır!
Bu nedenle; bardak veya biberon alışkanlığı kazandır- mak için, şeker içeriği yüksek olan içecekleri tercih edilmemelidir! Tercih edilen her an, bebeklerin bardak/ biberonu şekerli içeceklerle bağdaştırmasına ve bu içe- cekler dışında onları kabul etmemesine neden olacaktır. Bardak/biberon alışkanlığı kazandırılmak istendiğinde; renklerin, desenlerin gücünden faydalanılmalıdır. Gör- sellik, bebekler için de önemlidir.
Bebek-Çocuk gelişiminde en önemli ölçüt, persentil tablolarıdır!
Persentil tabloları bebeklerin sağlıklı gelişimini gösteren, net ölçütlerdir. Bu tablolar yardımıyla, her ay bebeğin gelişimi takip edilir. Böylelikle ufak bir farklılık anında görülerek önlem alınabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta; bebeklerin kilo değerlerinin %25 ve %75’lik persentil değerlerinin arasında olmasıdır! %25 değerinin altına düşmesi büyümenin yavaşlaması; % 75 değerini yakalaması veya geçmesi ise obezite başlangıcı demektir, Dikkat! Aylık kontrollerde, persentil tablolarına göre bebeklerin boy-kilo gelişimlerinin, çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesini sağlanmalıdır. 3 ay boyunca her kontrolde %75 persentil ve üzeri yakalanmışsa; mutlaka çocuk doktoru ve çocuk diyetisyeni kontrolünde ilerlenmelidir.
NUTRITION ISTANBUL 1. SAYI
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Uzman Diyetisyen Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.