Bayramda birden bire aşırı yemek yeme, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir.
Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte fazla yemek yeme ve aşırı tatlı tüketmek sağlık sorunlarına neden olabilir. Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine neden oluyor. Hazımsızlık, mide yanması, gaz şikâyetleri, kusma, ishal, kabızlık, mide-bağırsak hastalıkları, reflü gibi şikâyetler ortaya çıkıyor.
Bu problemleri önlemek için sağlıklı beslenme ilkelerine uymalısınız. Her zaman az az ve sık beslenmelisiniz.
Tadına Bakın Bitirmeyin
Kültürel yapımızda misafir ağırlamak, yiyip- içirmekle aynı anlama gelir. Bu yüzden gittiğimiz her yerde ısrarlarla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. O nedenle gideceğiniz yerleri sıraya koyup, nerede hangi ikramı tüketeceğinize karar vermek daha rahat bir bayram geçirmeyi sağlamaya yardımcı olabilir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Toplum olarak en kötü alışkanlıklardan biri olan ısrarcı tutum bir kenara bırakılmalıdır. Özenle hazırlanıp misafirlere ikram edilen yiyecekler yenmediğinde ya da bitmediğinde bitirilmesi yönünde ısrar edilmemelidir. Hatta sağlık sorunu olduğu bilinenlere meyve, bitki çayları gibi daha sağlıklı seçimler sunulabilir.
Ramazanda Midenizi Yormayın
Ramazan boyunca bir ay dinlenmeye çekilen midenin birden yorulmaması için güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Bayram sabahı mutlaka güzel bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve kahvaltıda salam, sosis, sucuk gibi kolesterol ve tuz oranı yüksek işlenmiş et ürünleri yerine, daha sağlıklı olan yağsız peynir, zeytin, bal, yumurta, esmer ekmek, yarım yağlı süt, şekersiz yeşil çay ya da bitki çayları gibi besinler tercih etmelidir. Öğle yemeğinde ızgara veya fırında et yemekleri, salata, çorba, esmer ekmek, yoğurt, ikindi vakti hafif bir ara öğün, akşam yemeğinde ise ağır olmayan etli sebze yemekleri, salata, yoğurt seçilebilir. Ayrıca akşam yemeğinden 2,5-3 saat sonra yine meyveden oluşan bir öğün bayramda da sağlıklı bir beslenme biçimi olacaktır.
Bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için öğünlerde salata, sebze ve meyveye yer vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Su içmeye dikkat etmelisiniz. Bu ihtiyacınızı çay ya da benzeri sıvılarla karşılamaya kalkmamalısınız. Bayramı tatil fırsatı olarak görüp bir yerlere kaçıyorsanız da tükettiklerinizin çok ağır olmamasına özen gösteriniz. Yağ oranı yüksek besinler tüketmeyiniz.
Tatil ≠ Yemek
Açık büfe tarzı tüketim yapılan bir yerde kalıyorsanız tabağınızı gördüğünüz her şeyle doldurup tüketmeye kalkmayın. Dikkat etmek istediğinizde sağlıklı seçimler yapabildiğinizi göreceksiniz. Tatilin tadı sadece yemekle çıkmaz. Daha çok kültürel turları tercih ederseniz hem hareket etmiş olur hem de kültürel zenginliğinizi arttırırsınız. Bayramın vazgeçilmezlerinden biri de tatlılardır. Adı üstünde bu bayram aynı zamanda şeker bayramı olarak da adlandırılır.
Hamur tatlıları maalesef kalori düzeyi yüksek olan besinlerdir. O nedenle tüketimlerine dikkat etmek gerekir. Fazla yediğinizde hem mideyi yoracak hem de yakamadığınız enerji kilo alım riskini beraberinde size taşıyacaktır.
Alternatifler Arayın
Bayramda çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak kalıp hem kalorisi yüksek hem de kan şekerini hızlı yükselten besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer kronik hastalığı olan kişiler de beslenme programlarına dikkat etmeli ve bayramı ‘kaçamak’ olarak değerlendirmemelidir.
Nutrition İstanbul
10. Sayı
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.