Akdeniz Diyeti Hastalıklardan Korunmada Kilit Bir Rol Alıyor
Obezite ve kronik hastalıkların önlenebilmesi için meyve, sebze, tam tahıl ürünlerinin tüketiminin arttırılması, basit şeker ve doymuş yağ içeriği yüksek besinlerin ise tüketiminin sınırlandırılması gerekmektedir.
Akdeniz Diyetinin Besin İçeriği
Akdeniz diyeti vitamin-mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan bir beslenme modelidir. Bu beslenme modeli sebze, meyve, balık, kuru baklagil ve zeytinyağını barındırır. Sebzeler, meyveler ve tahıllar Akdeniz diyetinin ana karakterini oluşturur.
Meyve Ve Sebzelerin Önerilen Tüketim Miktarları
Antioksidan kaynakları olan sebzeler ve meyveler günde en az 5 porsiyon kadar tüketilmedir.
Akdeniz Diyetinde Yağın Rolü
Akdeniz diyetinde yağın niteliği çok önemlidir. Doymuş ve trans yağlar içeren tereyağı ya da margarinin yerini zeytinyağı ve yağlı tohumlar gibi doymamış yağ kaynakları alır. Yağlı tohumlar, yüksek kalori içerdiği için günde en fazla 1 avuç kadar tüketilmelidir.
Kalp Dostu Omega-3
Akdeniz diyeti beslenme modelinin en önemli besin kaynaklarından birisi de omega 3’ tür. Omega 3 yağ asitlerinden zengin olan balıklar Akdeniz diyetinde anlamlı yer tutar. Akdeniz diyetinde, haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Zeytinyağı, yağlı tohumlar ve balık üçlüsünden sağlanan sağlıklı yağlar sayesinde kötü kolesterol ve trigliserit düşer. Böylece damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskleri azalmış olur.
Kırmızı Et, Süt ve Ürünlerini Akdeniz Diyetinde Tüketebilir miyim ?
Akdeniz diyetinde kırmızı et ayda 2-3 kere tüketilebilir. Hayvansal protein karşılanmasında da süt, yoğurt ve peynir kullanılmalı ve bunların da az yağlıları tercih edilmelidir.
En İyi Vitamin Takviyesi Sebze ve Meyveler
Sebzeler, meyveler ve tahıllar Akdeniz diyetinin temelini oluşturmaktadır. Yeterli meyve ve sebze tüketimi ile ek vitamin-mineral takviyesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yüksek Posalı Tam Tahılları Tüketin
Tahıllar tam tahıl şeklinde tüketilmelidir. Bu sayede diyetten posa alımı sağlanmaktadır. Posa, sindirim sistemini düzenler ve tok tutma hissi verir.
Akdeniz diyetinde ayrıca fiziksel aktivite de bulunmaktadır. Bunların hepsi bir araya gelerek sağlıklı bir yaşam modeli olan Akdeniz beslenme modelini oluşturmaktadır.
Hastalıkları Önleyici Etkisi Bulunmakta!
Toplumların sosyo-ekonomik gelişmelerine paralel olarak değişen beslenme alışkanlıkları koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi birçok hastalığın oluşumuyla ilgilidir. Akdeniz bölgesinde yapılan araştırmalarda, bu bölgede yaşayan kişilerde kalp-damar hastalığı ve hipertansiyonun az görülmesi, Akdeniz mutfağına bağlanmıştır. Akdeniz diyeti ile beslenen kişilerde kalp hastalıkları, kanser, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve parkinson gibi hastalıkların riski azalmaktadır. Aynı zamanda bu kişilerin yaşam süresi uzamakta ve alzhimer hastalığına yakalanma oranı düşmektedir.
AKDENİZ DİYETİNDE;
– Günde 7-8 porsiyon tam tahıl,
– Günde 3 porsiyon taze meyve,
– Günde 5-6 porsiyon taze sebze,
– Günde 2 porsiyon süt ve süt ürünleri,
– Günlük kaliteli yağ içeren zeytin, kabuklu kuruyemiş,
– Haftada en fazla 3 yumurta,
– Her gün egzersiz mutlaka olmalıdır.
Nutrition İstanbul 9. Sayı