Bir kadın için şüphesiz ki en güzel en doğal ve en kutsal zamanlar gebelik zamanları. Her annenin yaşaması gerektiğini düşündüğüm bu özel zamanlarda beslenme birinci sırada önem taşımaktadır.
Gebe kalmadan önce beslenmenin önemi kadar, gebelik sırasında da beslenmek büyük önem taşır. Özellikle ilk 3 ayda bebekte tutunma süreci oluşacağından anne adaylarının kilo almaması ya da fazla kilolarından kurtulmaya çalışması olasıdır.
Genellikle 10-12 kilo arası bitirilmesini istediğimiz bu dönemde yanlış ve düzensiz beslenme bebekte gelişim geriliği ve düşük doğum ağırlıklarına neden olabilecek, fazla ve aşırı beslenme ve kilo alma ise gebelik diyabeti dediğimiz şeker dengemizi bozabilecek ve gebelik sürecini tam bir diyet listesine uyarak geçirmemize neden olacaktır. Gebe bireylerde ilk 3 ay, ceviz ve balık büyük önem taşır. Beyin hücreleri gelişimi 18. haftada tamamlanır. Bu nedenle bu dönemde aşırıya kaçmadan dikkat edilecek en önemli nokta bu kısımdır. Gebelerin tüm gebelik boyunca, aşırı yağlı gıdalar, kızartmalar ve ağır şerbetli tatlılardan uzak durmaları gerekmektedir. Bebeğin ikinci 3 ayında demir ve kalsiyum ön plana çıkar. Annenin D vitamini ve demir ihtiyacını karşılayabileceği özellikle her gün ekmek yerine yenecek 1⁄2 simit, haftada 3 defa tüketilecek kırmızı et ve etin üzerine limon sıkarak tüketmek ya da yanında bir meyve yemek yerinde olacaktır. Çünkü C vitamini demirin bağlanmasını kolaylaştırır.
Özellikle son dönem bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi için oldukça önemlidir. Son çalışmalar bebeğin cilt güzelliğinin dahi son 3 ayda değişebildiğini göstermektedir. Bu nedenle son 3 ayımız omega 3 ve omega 6 bakımından zengin olan, fındık, ceviz, badem, haftada en az 3 defa balık, brokoli gibi gıdalardan alınmalıdır. Anne adayları bu dönemde oluşabilecek kabızlık durumu için haftada 2 defa kuru baklagil yemeği ya da zeytinyağlı sebze yemekler tüketmelidir. Gebeliğin olmazsa olamazlarından biride sudur. Günde 3 lt su içmek hem süt depolarının dolmasına, hem kolay doğuma hem de kilo sorunu yaşamadan gebeliğin sonlandırılmasına yardımcı olur. Annelerde bu dönemde oluşan
el ve ayak şişkinlikleri içinde birebirdir.
Anne adaylarının gebelik sürecinde spor yapmaya özen göstermesi istenir özellikle gebelik pilatesi ve yogası 3. aydan itibaren yürüyüş ile birleştirilerek yapılması gerekenler arasında yer alır. Doktorunuzun izin verdiği sürece bu egzersizleri düzenlemek yerinde olacaktır. Annelerin bu dönem itibari ile dikkat etmesi gereken başlıca gıdalar ise; gebeliğin ilk dönemi için maydanoz ve patlıcan, sonraki dönemlerin tamamında sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, alkol ve tatlandırıcı içeren gıdalar, sigara ve gereksiz ilaç kullanımı, sakatatlar ve kabuklu deniz mahsulleri, dışarıda yapılmış ve yıkanmamış salata ve çiğ meyveler iyi temizlenmemiş balıklar, MSG içeren etiketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Annelerin bu dönemde psikolojileri her şeyden önemlidir. Bebeğiniz size özeldir, kimsenin bulunduğunuz durumu anlamasını beklemeden kendiniz için bir şeyler yapın. Yazın sıcaklardan uzak durun, bol su için, spor yapın ve her gün 2 ceviz, 1 yumurta ve 1 bardak sütünüzü ihmal etmeyin.
NUTRITION ISTANBUL 1. SAYI
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.