Hayatın her yerinde bulunun mikroorganizmalar, belirli gruplarla bir araya gelip gıdalar içinde girdiği tepkimeler sonucu yeni bir besin grubu oluşturuyor!
Fermantasyon adı verilen tepkimelerle bu yararlı canlılar, oluşturdukları yeni gıdalar içerisinde kendilerine bir ortam sağlayarak sağlığında çok büyük etkiler yaratıyor. Nasıl mı? Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan, yazıyı okumaya devam etmelisin…
Fermantasyon Nedir?
Temel anlamda mayalanma olarak bilinen fermantasyon; bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaların ürettiği enzimlerin etkisiyle organik maddelerin uğradığı tepkime olarak adlandırılmaktadır. Bu olayın gerçekleştiği gıdalar fermente gıdalar olarak bilinmekle beraber, içerisinde barındırdıkları probiyotik adı verilen iyi bakteriler sayesinde sağlığa büyük etkileri vardır.
Bu canlıların barındığı gıdaları merak ediyor musun?
Yoğurt-Kefir:
Temel besin kaynakları arasında
yer alan yoğurt, içerdiği vitamin- mineraller kadar probiyotik bakteriler ile de yararlılıkta ilk sıralara yerleşiyor. Bunun yanında kefir de süt grupları içerisindeki fermente besinler arasında bulunuyor. Bu fermente gıdaları özellikle evde mayalamayı tercih ediyorsan, dikkat etmen gereken
en önemli nokta; doğru ve steril ortamda mayalayabilmek olmalıdır. Aksi takdirde sterilizasyon kaybı
ile, iyi bakteriler kadar kötü ve riskli bakterilerin de çoğalabileceğini unutmamalısın.
Şalgam:
Mor rengini içerdiği yüksek antosiyaninden alan şalgam, aynı zamanda iyi bakterilerden de zengin bir fermente gıdadır! Antosiyanin ve probiyotikten zengin oluşuyla bağışıklığı desteklemenin yanı sıra metabolizmanı da hızlandırıcı etki taşıyor.
Turşu:
Birçok yemeğin yanında
sıklıkla tükettiğin turşu, iyi bir probiyotik kaynağıdır! Fakat
dikkat etmen gereken nokta, turşunun probiyotikle beraber yüksek oranda tuz da içermesidir. Bu yüzden özellikle tansiyon,
şeker, böbrek hastalıklarında
bu gıdanın tüketiminden kaçınılması gerektiğini aklından çıkarmamalısın. Bununla beraber fazla tuz tüketiminin ödem problemini de beraberinde getireceğini atlamadan geçmeyelim.
Tarhana:
Türk kültürünün vazgeçilmez çorbalarından birisidir tarhana! Yoğurt ve ekmek mayası bakterilerinin fermantasyonu ile ortaya çıkan tarhana, bağırsak sağlığını destekleyen önemli gıdalar arasındadır. Fakat özellikle ev ortamında yapılan tarhanalarda uygulanan kurutma işlemlerinde çapraz bulaşlar sonucu bakteriyel risk artabileceğinden, dikkatli olmanda fayda var.
Ekşi Mayalı Ekmek:
Özellikle son dönemlerde adı
daha sık duyulmaya başlanan
ekşi maya ile yapılan ekmekler, temelde içinde maya ve laktik asit bakterilerini barındırıyor. Laktik asit bakterilerinden zengin oluşu, ekmeğin asit oranının artmasına ve raf ömrünün de uzamasına yardımcı oluyor. Ekşi maya ekmeği, ekmek grupları arasında tüketebileceğin sağlıklı alternatifler arasında listedeki sıraya yerleşiyor.
Boza:
Temelde darı, su ve şekerin mayalanması ile yapılan boza,
kış dönemlerinde tüketilen sıvı fermente gıdalar arasındadır. Probiyotikten zengin olan bu içeceğin, şekerden de zengin olması, özellikle kilo yönetiminde aldığın kalori ve şekeri arttıracağından, gözden kaçırmaman gereken içecekler arasında yer almalıdır.
Fermente Gıdaların Ne Gibi Etkileri Var?
Güçlü Bağışıklık:
Güncel araştırmalar kötü bir bağırsak florasına sahip bireylerin, bağışıklıklarının baskılandığını ve bu yüzden hastalıklara yakalanma riskinin arttığını söylüyor. Bunun yanında probiyotiklerden zengin bir beslenme tarzı, bağışıklığı destekleyici etki gösterip vücutta kansere karşı koruyucu etki oluşturuyor.
Sorunsuz Sindirim:
Probiyotikler temelde
bağırsak florasının iyi bakteri popülasyonunu arttırmaktan sorumludur. Buna bağlı olarak aslında bu canlılar sanılanın aksine sadece kabızlık problemlerinde değil, diyare durumlarında da etkili oluyor. Probiyotikler bu temel göreviyle, sindirim problemlerini çözmenin yanı sıra, vitamin ve mineral emilimini de arttırarak kandaki eksikliklerin azalmasına yardımcı oluyor.
Mutlu Yüzler:
Mutlu bağırsaklar mutlu insanlar demek! Araştırmalar serotonin hormonunun %90-95’inin bağırsaklarda sentezlendiğini kanıtlamış durumdadır. Bununla beraber bağırsak floran ne kadar sağlıklı ise, aslında mutluluk hormonun da o kadar iyi salgılanarak duygu durumunu destekliyor. 2017 Annals of General Psychiatry’de yayınlanan güncel bir araştırmaya göre probiyotikler bireylerin depresif semptomlarının azalmasına yardımcı oluyor.
Kilo Yönetimi:
Probiyotiklerden zengin fermente gıdalar, kilo yönetiminde de sana yardımcı oluyor! 2016
yılı Nutrition&Metabolism’de yayınlanan çalışmaya göre probiyotikler vücutta metabolizmayı ve iştah hormonlarını düzenlemedeki etkisi ile kilo kaybına destekçi etki taşıyor.
Diyabet ve Kalp Damar Sağlığı:
Yapılan araştırmalar, fermente ürünlerden zengin beslenmenin kötü kolesterolü, tansiyonu ve
kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu etkisini de temelde oksidatif stresini azaltarak yaptığı söyleniyor.
Sağlıklı Cilt:
Sağlıklı bir cilt mi istiyorsun?
O zaman muhakkak fermente gıdaları hayatına sokmalısın. Çünkü probiyotikler cildinin genç ve sağlıklı kalmasında da büyük etki taşıyor. 2014 yılı Journal of the American Academy of Dermatology’de yayınlanan bir çalışmaya göre probiyotikten zengin beslenme, cildi güneş ışınlarına karşı koruma, akneyi ve cilt alerjilerini azaltma gibi etkiler taşıyor!
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.