Öncelikle yeni hayatınıza hoş geldiniz. Obezite ameliyatı geçirerek sağlığınızı ve hatta yaşamınızı tehdit eden obezite hastalığından kurtulmak için atabileceğiniz en büyük adımlardan birini attınız. Sadece bu ameliyatı geçirmiş olmak, sonraki hayatınız için, size sağlıklı bir bedenin ve istediğiniz kiloya ulaşmanın bir garantisi mi?
En Önemli Aşama ALIŞKANLIK
Obezite cerrahisine aday hasta profilindeki kişilerin çoğu, defalarca diyet denemesinde bulunmuşlar ve aslında “sağlıklı beslenme” adına birçok bilgiye sahiplerdir. Yine de bu bilgileri hayatlarına “sürdürülebilir” bir şekilde adapte edemezlerse, kilo verme denemeleri başarısızlıkla, hatta verilen kilodan fazlasının geri alınmasıyla sonuçlanır. Tanıdık geldi değil mi? O halde gelin öncelikle “diyet” ne demektir bunu konuşalım.
Diyet Nedir?
Aslında hepimizin zihinlerinde istenilen kiloya ulaşmak için yapılan ve ardından bir kenara atılan bir beslenme programı gibi şekilleniyor olsa da işin püf noktası, bu beslenme programına hayatınız boyunca devam edebilmektir. Yani gerçekte kişinin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatına yerleştirmesi ve uzun dönemde bu alışkanlıkları sürdürmesine tam anlamıyla diyet diyebiliriz. Diğer gelip geçici, kilo verme amacıyla gerçekleştirilen beslenme alışkanlığı değişiklikleri maalesef başarısız olmaya mahkûmdur.
Obezite Cerrahisinin Amacı Devamlılığı Sağlamaktır
Aslında obezite cerrahisinin amacı da kalıcı bir şekilde sağlıklı beslenme ve yaşam davranışlarını sürdüremeyen kişiler için devamlılığı sağlamaktır. Azalan açlık, çok küçülen mide hacmi, değişen hormonal düzen ama en önemlisi, düzelen metabolik sendrom, bu devamlılığı sağlayabilen etkenlerdir. Bu etkilerin en üst seviyede görüldüğü “balayı döneminde” yani hiçbir zorluk olmaksızın kilo veriminin kolay olduğu dönemde, ameliyat öncesi yapılan, saptanmış yanlış beslenme davranışları düzeltilmelidir.
Obezite ameliyatları sonrası beslenme ile ilgili en çok merak edilen konu, kısa dönemdeki sıvıdan katıya geçiş aşamaları olsa da, bu çoğu zaman, özellikle bir diyetisyen önderliğinde, sıkıntısız atlatılan bir süreçtir. Aslında odaklanması gerekilen konu uzun vadede oturtulması gereken beslenme ve eski alışkanlıklarından kurtulmaktır.
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Edinmeyen Bireyler İçin Cerrahi Bir Çözüm Değildir
Obezite cerrahisi sonrası geri kilo alımı mümkündür. Bu ameliyatı geçirmiş olmak ömür boyu kilo probleminden kurtulmanızı sağlamaz. Amerika’da geri kilo alma oranı %20 olarak belirlenmiştir.
Ameliyat sonrası İpuçları
Ameliyattan sonra “her şeyden azar azar yiyeceğim ve bu şekilde kilo vereceğim” düşüncesi bir yere kadar etkilidir. Özellikle şeker, un, yağ içeriği yüksek olan besinleri eski hayatınıza göre ameliyattan sonraki hayatınızda daha az yer vermelisiniz. Ameliyat sonrası “nasıl olsa az yiyorum” bahanesinin altına sığınarak her istediğinizden yemek en büyük hataların başında gelir. Bu yanılgıya düşmeyin!
Sıvı Tüketiminin Zamanlamasına Dikkat Etmelisiniz
Obezite cerrahisi sonrası 30 dakika kuralına uymalısınız. Bu kural dahilinde hastalar, yemek yemeden yarım saat önce sıvı alımını durdurmalı, yemek sırasında da herhangi bir sıvı tüketmemelidir. Erken dönemde zaten çok küçük olan mide, kuralı bozmanıza izin vermeyecek ama zamanla mide biraz genişledikçe bu mümkün olacaktır. Bunu bir “iyileşme” ibaresi olarak görmeyin. 30 dakika kuralınızı midenizi genişletmemek için ömür boyu uygulamasınız!
Besinleri İyice Çiğnediğinizden Emin Olun
Ameliyat sonrası özellikle kırmızı et başta olmak üzere, tavuk, balık, yumurta, çiğ sebze ve meyveler gibi yüksek protein ve lif içerikli yiyecekleri çok iyi çiğneyerek yemelisiniz. Lokmalarınızı iyi çiğnemediğiniz takdirde çok az miktarda yiyerek aniden tıkanma, kusma, midede spazm, sıkışma, rahatsızlık gibi şikâyetleriniz olabilir. Böyle durumlarda sözüm ona midenizi rahat ettiren karbonhidrat ve yağ ağırlıklı yiyeceklere yönelmeyin. Aslında ameliyat sonrası temel besininiz olması gereken protein ve lif içerikli yiyecekleri kolay tüketebilmek adına çiğneme egzersizleri yapın. 1 fasulye tanesi kadar lokmayı 15-20 defa çiğnemelisiniz.
Protein Ve Lifli Besinlere Sofranızda Öncelik Verin
Ameliyattan sonra protein ve lif ağırlıklı beslenmek vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamak açısından altın kuraldır. Aynı zamanda sizi daha uzun süre tok tutarak hızlı acıkmanızı engeller.
Sıvı Enerji Kaynakları
Sıvı kalori kaynaklarından uzak durun. Sıvılar katılara nazaran mideyi daha yavaş gerdiği ve mideden hızlı boşaldığı için sıvıları katılara göre daha fazla hacimde tüketebilirsiniz. Bu da sizin, katı yiyeceklerden kolay kolay alamayacağınız kalorileri, sıvılardan rahatlıkla almanıza neden olur. Özellikle alkollü ve şekerli içeceklerden uzak durun. Alkolü, ameliyat sonrası 2. aydan itibaren haftada maksimum 2 defa, 1-2 kadeh kırmızı şarap şeklinde tüketebilirsiniz.
-Ameliyattan sonra azalan açlık hissi nedeniyle öğün atlamayın. Düzenli olarak en az 3 öğün tüketin. Gerek duyuyorsanız 2-3 ara öğün de ekleyebilirsiniz.
-Günde mutlaka en az 1,5 litre su tüketin.
-Bir besin günlüğü tutarak yediklerinizi takip edin. Bu size gün içerisinde yediklerinizi görmek açısından farkındalık sağlayacaktır.
Bu Süreçte Bir Diyetisyene Danışmanız Sağlığınız İçin Önemli
Obezite cerrahisi sürecinde diyetisyen desteği almak size, bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmak adına destek sağlar. Diyetisyen danışmanlığı alarak edineceğiniz bilgilerle, aslında “diyet” yapmadan, obezite cerrahisi sonrası bilinçli bir şekilde tercihlerinizi yapabiliyor olmak sizi özgür kılar. Ameliyat sonrası dönemde verilen listelerden sıkılmak ve ne yiyeceğini bilememek gibi sorunları ortadan kaldırır.
Psikolojik Bir Yeme Bozukluğunuz Varsa Süreci Psikolog Eşliğinde Sürdürmelisiniz
Eğer ameliyat öncesi bir psikolojik yeme davranışınız varsa, balayı döneminden sonra tekrar bu davranışlara dönme ihtimaliniz vardır. Ameliyattan sonra hemen erken dönemde başlayarak konunun uzmanı bir psikolog ile bu davranışlar üzerine çalışmak, bu eski davranışlardan kurtulmak açısından yapılacak en doğru hareket olacaktır.
Ameliyattan Daha Önemli Olan Aşama Devamlılık
Aslında işin sırrı ameliyattan sonraki takip mekanizmasında, bu nedenle operasyon sonrası takip sistemi geliştirmiş, düzenli kontrol düzeni olan bir obezite cerrahi kliniğinde ameliyat olmak daha başarılı bir sonuç almanıza yardımcı olur.
İlginiz Olan Bir Sporu Hayatınıza Eklemek Bu Süreçte Size Çok Yardımcı Olacaktır
Verilen kilolarla beraber daha aktif bir hayat yaşamalısınız. Devam edebileceğiniz, zevk aldığınız bir spor türü bulun ve bunu sürdürün. Haftada 3 defa düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirin.
Nutrition İstanbul Dergisi 4.sayı
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.