Başta sporcular olmak üzere vücut geliştiren bireyler arasında da popüler olan protein barları, ergojenik yardımcı olarak bilinir.
Bu protein barlarını daha yakından tanıyacak olursak, öncelikle protein barlar sadece proteinden oluşmuş yapılar değillerdir. Bunun yanında gerekli olan vitamin, mineral, yağ ve karbonhidrat oranına sahiplerdir. Etiketin üzerinde net miktarları mevcuttur. Barların bütünlüğünü sağlamak için şeker kullanılmaktadır. Küf ve bakteriyel sorunlarını önlemek için şeker alkolleri ve şeker şurubu kombinasyonu eklenir, bu şekilde raf ömrü boyunca barların yumuşak kalmasını sağlanır. Yüksek proteinli barların hepsinde gliserin maddesi barın su aktivitesini düşmesinde yardımcı olur. Hamurun esnekliğini korur ve yapışkanlığını azaltır raf ömrünü uzamasını sağlar. Genellikle barların dışı çikolata ile kaplanır.
Peki Bu Ürünler Kullanılmalı Mı ?
Hemen her besin takviyesinde olduğu gibi, protein barlar konusunda da pek çok zarar – yarar tartışması mevcuttur. Konuyla ilgili çoğu başlıkta “protein bar zararlı mı?” sorusuna denk gelebilirsiniz. Protein barlar destek ürünleri arasında en az işlem görmüş olanlardır ve kullanılan ürünler genellikle ek bir kimyasal işlem görmeden bir araya getirilebilir. Ancak bu kadar ürün seçeneğinin bulunduğu bu pazarda, etiket bilgilerinde katı maddeleri dikkatli okunmalıdır. Bu ürünlerin aşırı kullanımında, kilo alımı, böbrek işlevinin bozulması başta olmak üzere böbrek taş oluşumu, karaciğere fonksiyon bozuklukları, gatrointestinal sistemde rahatsızlıklar, eklemlerde gut hastalığına neden olabilir. Kas gelişimi ve gücü için ihtiyacı olandan daha fazla protein tüketimi, sağlık açısından kesinlikle önerilmez. Bunun için sporcular ve egzersiz yapan bireylerde mutlaka günlük ihtiyaçları hesaplanarak gerekli protein miktarı belirlenmelidir.
Ne Zaman Kullanılmalı?
Sporcu beslenmesinin tüm öğün ve atıştırmalıklarında protein içermesi önemlidir. İdeal olarak toparlanma sürecini hızlandırmak için egzersiz sonrası 45 dakika içersinde 20 gr yüksek kaliteli bir protein tüketilmelidir. Eğer spordan sonra proteinli bir öğüne ulaşma imkanı yoksa alternatif olarak kullanılabilir. Protein barları, protein ihtiyacını karşılamak için pratik ve taşınması kolay bir seçenektir. Sporcular için spor sonrası 1 ya da maksimum 2 paketi geçmeden protein bar tüketilebilir.
Protein Barlar En Az 20 Gr Protein İçermeli
Piyasadaki protein barları 20-30 gr arasında değişmektedir. Yaygın olarak 5-10gr protein içeren barlar da bulunmaktadır. Kas onarım ve yapımı için egzersiz sonrası 45 dakika içinde 20 gr yüksek kaliteli protein tüketilmelidir. Eğer bu proteini bar şeklinde tercih edilecekse seçtiğiniz barın protein miktarının 20 gr’dan az olmamasına dikkat edilmelidir.
Whey Protein İçermeli
Whey proteinleri, sporcularda görülen yararlı içeriğiyle anahtar bir üründür. En iyi kalite için, whey veya whey / kazein karışımı arayın. Bazı şirketler, toplam miktarı soya proteini ile seyrelterek arttırmaya çalışıyor. Eğer en iyi etkiyi görmek istiyorsanız, üründe whey protein içeriğini arıyor olmalısınız.
Net Karbonhidrat Miktarı, Protein Miktarından Az Olmalı
Eğer içeriğinde diğer besin öğeleri protein miktarından daha düşükse, iyi bir seçim olacaktır. En popüler protein barlarından yalnızca bir kaçı bu kritere uymaktadır.
Önemli bir husus da, içeriğindeki karbonhidratlardır. Çoğu protein barları şeker alkolleri içeriği sebebiyle, birçok kişide gastrointestinal problemlere neden olabilir. Çoğu bar aşırı miktarda tatlandırıcı ve şeker içerir. Bu yüzden karbonhidratları yalnızca şeker içeriğiyle değerlendirmek doğru olmaz. Çünkü lif içeriği de karbonhidrat grubuna dahil edilmektedir. Özellikle inülin ve prebiyotik lif içeriyorsa, tercih sebeplerinden biridir. Net karbonhidrat, total karbonhidrattan lif içeriğinin çıkarılmasıyla elde edilen miktardır. Net karbonhidrat miktarı total protein miktarından düşük olması gerekir.
İstenilen Kaloriye Ulaşmak İçin Yeterli Miktarda Yağ İçermeli
Protein bar ambalajı üzerinde, trans yağ bulunmayan ürünleri tercih edin. Henüz üreticiler yağ içeriğini optimize etmemiş olsalar da, gözlerimiz ambalaj üzerinde orta zincirli yağ (MCT), hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi yağlar aramalıdır. Hayvan çalışmalarında bu yağların kilo kontrolünde olumlu sonuçları belirlenmiştir.
Protein bar kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken, farklı bitkisel tahıl ve kuruyemişler içeren ürünlerin alerjen etkileridir. Ürün ambalajı üzerinde bulunan alerjen madde uyarılarını mutlaka okunmalıdır.
Nutrition İstanbulDergisi 6.sayı
Her Hakkı Saklıdır ©
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi-belge,marka ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları Samet YAĞLI’ya aittir. İşbu web sitesinin yapısı ve içeriği, sitede kullanılan her türlü görsel malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil,Samet YAĞLI’nın önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple işbu sitede yer alan bilgiler Samet YAĞLI’nın yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.