Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Ataklar; 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.
Bu 9 Besine Dikkat!
1.Alkollü içecekler :
Birçoğunuz alkol tükettikten sonra baş ağrısı problemi yaşamışsınızdır. Bunun sebebi alkolün beyne giden kan miktarını arttırması ve dehidrasyona sebep olmasıdır. Özellikle kırmızı şarap içerisinde koruyucu madde olarak sülfit bulundurduğu için, diğer alkol çeşitlerine göre migren ağrılarını daha da çok tetikleyebilmektedir.
2.Peynir:
Peynir, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Maalesef peynir de migren ağrılarını arttıran besinler arasındadır. Peynir bekledikçe içerisindeki tiramin miktarı artar. Tiramin, baş ağrısını tetikleyen bir aminoasittir. Bu yüzden eski kaşar gibi olgunlaşmış peynirler , baş ağrısı olasılığını arttırdığı kabul görmektedir. Fransa’ da çok kullanılan mavi peynir, cheddar, gouda ve parmesan peynirlerini migren sorunu olanların sıklıkla tüketmemesi gereken besinler arasındadır.
3.Soya ve MSG:
Monosodyumglutamat (MSG); soya sosu ve daha birçok gıdada yer alır. MSG genelde lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Yapılan aştırmalarda MSG migrenli kişilerin yüzde 10-15’ inde korkunç baş ağrılarına yol açtığı görülmüştür. Ek olarak, soya sosu MSG içeriği haricinde de tuz içeriğinin yüksek olmasından dolayı dehidrasyona neden olur, bu da baş ağrısının tetikleyicisidir.
4. İşlenmiş Etler:
İşlenmiş etlerin baş ağrısına neden olduğunu gösteren pek çok araştırma vardır. Migren ağrıları dışında sağlık açısından da çok önermediğimiz sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinde koruyucu olarak eklenen nitrit ve nitratlar kan damarlarını genişletip, migren ataklarını tetikleyebileceği tespit edilmiştir.
5.Dondurma:
Şaşırtıcı ama hızlı yenildiğinde dondurma da baş ağrısına yol açar. Bunun sebebi dondurmanın kendisi değil, ani soğuğa vücudun verdiği bir tepkidir. Özellikle egzersiz sonrası ya da vücut ısısı yükseldiği zaman tüketilen dondurmadan sonra baş ağrısı yaşamanız muhtemeldir.
6.Yağlı ve Baharatlı Yiyecekler:
Yapılan araştırmalar yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketmenin migren ağrılarını tetikleyebileceğini göstermektedir. Kandaki yüksek yağ seviyeleri prostaglandin üretimine yol açmaktadır. Prostaglandinler, kan damarlarının genişlemesine yol açarak migrene ve baş ağrılarının artmasına yol açabilir.
7.Turunçgiller :
Asitli meyveler arasında bulunan portakal, greyfurt, limon ve mandalina migreni tetikleyen besinler arasında gösteriliyor. Migren şikayetlerini azaltmak için bu meyveleri fazla tüketmemelisiniz.
8.Muz:
Tiramin; kan damarlarını genişletip kan akışını hızlandıran ve yiyeceklerin içerisinde doğal olarak bulunan biyolojik bir amindir. Özellikle tiramine hassas olan bünyelerde muz migren ağrılarını tetikleyebilir. Muzun kabuğa yakın kısmındaki uzun lifler, muzun kendisinden 10 kat daha fazla tiramin içerir. Bu sebeple migren hastaları, muz yerken kabuktan yapışan lifli kısımları ayırarak yemelidirler.
9.Kahve:
Gelelim kahveye… Baş ağrısını mı tetikler yoksa ağrıyı mı azaltır? Aslında az miktarda kafeinin migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir. Ancak kafein miktarı gerekenden fazla tüketildiği zaman bir süre sonra sizi rahatsız edecek baş ağrılarının sebebi olacaktır. Bu yüzden günlük 2-3 fincan kahveyi geçmememek şartıyla kafein baş ağrılarını azaltmakta işe yarayabililir.
Ancak migren ağrılarınızı tetikleyen gıdalar kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu yüzden en doğru yöntem migren günlüğü tutularak tüketilen besinlerin kaydedilip eleminasyon yöntemiyle baş ağrılarını arttıran besinlerin diyetten çıkarılmasıdır.
NUTRITION ISTANBUL 12. SAYI