Selülit, ergenlikten sonra kadınlarda neredeyse her yerde bulunan topografik cilt değişikliğidir. Cildin tümsekli ve çukurlu gözükmesine neden olur. Fiziksel sağlık açısından tehdit oluşturmaz ancak kişilerde strese ve anksiyeteye sebep olabilmektedir.
Selülit nedir?
Selülit veya ginoit lipodistrofi cildin portakal kabuğu gibi tümsekli ve çukurlu gözükmesine neden olan bir durumdur. Cilt yüzeyinin altındaki yağ hücrelerinin ve bağ dokusunun yapısının değişmesi ile oluşur. Selülitli bölgelerde kan akışı da değişir ve bu dokularda daha fazla sıvı birikmesine neden olur.
Selülit neden olur?
Selülitin gelişimi genel olarak tek bir nedenden değil de birkaç nedenin kombinasyonu şeklinde oluşur. En yaygın nedenleri; hormonlar, cinsiyet, yaşam şekli ve inflamasyondur.
Hormonlar:
Selülit yağ hücrelerinin boyutunun ve yapısının değişmesiyle oluşur. Yağ yakımı ve yağ depolanmasından sorumlu hormonlar selülit oluşumunda etkilidir. Örneğin; insülin seviyesi yüksekliği gibi bir hormonal dengesizliğe sahip birinin selülit geliştirme riski daha fazladır. Selülit gelişimine cinsiyet hormonlarından östrojen de etkilidir. Ergenlikten sonra görülmesi ve daha çok kadınlarda olması östrojenden kaynaklanabileceğini göstermektedir. Menopoz ve hamilelik gibi östrojen hormonunun değiştiği dönemlerde daha da ilerleyebilmektedir.
Selülİt nasıl yok olur?
Selülitin çeşitli tedavileri kısmen veya geçici olarak işe yaramaktadır. Selülitin karmaşık doğasına karşın yeni terapötik yöntemler gelişmeye devam etmektedir. Selülitin tedavisindeki başarı selülit yağ dokusunun patofizyolojisine ilişkin anlayışımıza bağlı olacaktır. Selülite ilişkin bu iki bölümlü serinin birinci kısmı, selülit kavramının ve algılamasının zaman içinde nasıl ortaya çıktığı ve önerilen etiyolojileri incelemektedir. Uzmanlar selülit tedavisi için aynı zamanda insan yağ dokusu fizyolojisine, özellikle de selülit konusunda odaklanmaktadır. Bu ikinci kısımda ise, düzgün işleyen yağ metabolizması ve kaliteli bir dolaşımla selülitin tedavisi mümkün olabilmektedir.
Selülit için en iyi diyet
Yeterli miktarda B6 vitamini alın.
Zayıf bağ dokusu selülitin ana nedenlerinden biridir. B6 vitamini protein metabolizmasının ve bağ dokusunun yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Yeterli B6 vitamini sodyum ve potasyum dengesini sağlar. Dengesiz sodyum-potasyum dengesi sıvı birikimine neden olarak selüliti arttırır. Ayrıca B6 vitamini kolajen sentezine destek olan çinkonun emilimi için de elzem bir vitamindir. En çok maya, ayçekirdeği, antep fıstığı, susam, sarımsak gibi besinlerde bulunur.
Yağ metabolizmasına yardımcı olan kateşinleri tüketin.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda fitokimyasal içerik olan kateşinlerin özellikle yeşilçaydaki, kilo kaybını destekleyici oldukları görülmüştür. Fazla kilolu erkek ve kadınlarda yapılan bir çalışmaya göre aynı diyeti ve egzersiz programını yapan kişilerden kateşinli içecekler tüketen grup hiç tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında anlamlı derecede daha fazla kilo kaybetmişlerdir. Bu etkinin kateşinlerin vücut kompozisyonu üzerinde enerji harcanmasını ve yağ oksidasyonunu arttırmasından ileri geldiğine inanılmaktadır.
C vitamininden zengin beslen.
C vitamininin selülitle savaşta en iyi vitaminlerden biri olduğu tartışmasız bir gerçektir. Araştırmalar düşük C vitamini seviyesinin fazla yağ birikimiyle bağlantılı olduğunu göstermiştir. Ayrıca yeterli C vitaminine sahip bireylerin egzersiz sırasında daha fazla yağ yaktığı saptanmıştır. C vitamini, yağın depolanmasındansa enerji olarak kullanılmasına yardımcı olan ve enerji seviyesini koruyan karnitinin üretimi sırasında gerekli bir mikro besindir.
Güçlü ve sağlıklı bir bağ doku için C vitaminini yeterli almak çok önemlidir. Güçlü bağ doku yağın deri yüzeyinde görünümünü düzenler. Bağ doku temel olarak elastin ve kolajen protein liflerinden oluşur. Bu yapının formunu C vitamini gibi bazı mikro besinler korur.
Selenyumu unutma!
Elzem elementlerden diyeti zenginleştirmek örneğin yumurta, kuru baklagiller, sardalya, susam gibi gıdalardan zengin beslenmek selülitle savaşmaya yardım eder ve cilt görünümünün düzenlenmesini sağlar. Selenyumun selülit üzerindeki yararlı etkisi vücuttaki antioksidan sistem için önemli bir element olmasından kaynaklanmaktadır. Selenyum, antioksidan savunmasını yapan bazı enzimlerin anahtar içeriğini oluşturur. Selenyum aynı zamanda vücuttaki E vitamininin etkisini arttırır.
Nutrition İstanbul 9. Sayı