Şeker Hastaları Muz Yiyebilir mi?
Şeker hastasıysanız, kan şekeri seviyenizi mümkün olduğu kadar dengede tutmanız önemlidir.Kan şekerini kontrol altında tutmak, diyabetin temel tıbbi komplikasyonlarının bazılarının ilerlemesini önlemeye veya en azından yavaşlatmaya yardımcı olabilir.Bu nedenle, kan şekerinde ani artışlara neden olan yiyeceklerden kaçınmak veya en aza indirmek esastır.
Sağlıklı bir meyve olmasına rağmen muz, kan şekeri seviyesini yükselten ana besin kaynakları olan, karbonhidrat ve şekerden yüksek miktarda ihtiva eder.
Muz Kan Şekerini Yükselten Karbonhidratlar İçerir
Karbonhidrat kan şekeri seviyenizi diğer besinlerden daha fazla yükseltir, yani kan şekeri dengenizi büyük ölçüde etkileyebilir. Orta boy tek bir muz, 14 gram şeker ve 6 gram nişasta içerir bu da kan şekeri seviyesinin diğer besin maddelerine göre daha hızlı yükselmesine neden olur.
Muz Lif Yönünden Zengindir
Muz, nişasta ve şekere ek olarak ortalama 3 gram lif içerir. Şeker hastaları dahil herkes, potansiyel faydaları nedeniyle yeterli miktarda besin lifi tüketmelidir.
Bununla birlikte, lif, karbonhidratın sindirimini ve emilimini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğinden diyabet hastaları için özellikle önemlidir.Bu kan şekerindeki ani artışları azaltabilir ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Karbonhidrat içerikli bir besinin kan şekeri üzerindeki etkisini belirlemenin bir yolu, glisemik indeksine (GI) bakmaktır. Glisemik indeks besinleri, kan şekerini ne miktarda ve ne kadar hızlı yükselttiğine bağlı olarak sıralar.
Genel olarak, muz GI ölçeğinde düşük ve orta arasında puan alır (olgunluğuna bağlı olarak 42-62 arasında). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/
Muzun Kan Şekeri Üzerindeki Etkisi Olgunluğuna Bağlıdır
Sarı veya olgun muzda, yeşil muzla kıyaslandığında dirençli nişasta daha azdır, ancak nişastadan daha çabuk emilen şeker yüksektir. Bu, olgun bir muzun GI’sinin daha yüksek olduğu ve kan şekerinizi yeşil veya olgunlaşmamış muzdan daha hızlı yükseltebileceği anlamına gelir.
Porsiyon Miktarı da Önemlidir
Muzdaki şeker miktarı sadece meyvenin olgunluğuna bağlı değildir. Boyutu da elbette önemlidir. Muz ne kadar büyükse, o kadar fazla karbonhidrat almış olursunuz. Bu, büyük bir muzun kan şekerinizi daha fazla etkileyeceği anlamına gelir. Porsiyonun büyüklüğünün etkisi, glisemik yük olarak adlandırılır. Glisemik yük, bir yiyeceğin glisemik indeksinin bir porsiyonundaki karbonhidrat miktarıyla çarpılması, ardından bu sayının 100’e bölünmesi ile hesaplanır.
10’dan düşük bir skor düşük, 11–19 orta ve 20’den fazla yüksek olarak değerlendirilir. Muz tamamen olgunlaşmışsa (GI, 62), glisemik yükleri, oldukça küçük bir muz için 11, ekstra büyük bir muz için 22 arasında değişir.Kan şekerinizin aşırı yükselmesini engellemek için, yediğiniz muzun büyüklüğüne de dikkat ediyor olmalısınız.
Şeker Hastaları Muz Tüketebilir mi ? Evet ise Nasıl Tüketmeli ?
Muz gibi meyveler, lif, vitamin ve mineral içeren sağlıklı besinlerdir. Diyabet hastası olsanız dahi, diyetinize muzu güvenle ekleyebilirsiniz, ancak dikkat etmeniz gereken birkaç önerim var.
- Porsiyona dikkat edin: Bir seferde aldığınız şeker miktarını azaltmak için daha küçük bir muz tercih edin.
- Sert ve neredeyse olgunlaşmamış bir muz seçin: Aşırı olgun olmayan bir muz seçin, böylece şeker içeriği biraz daha düşük olacaktır.
- Meyve tüketiminizi gün boyuna yayın: Glisemik yükünüzü azaltmak ve kan şekerinizi dengede tutmak için meyve tüketimini günün farlı saatlerine yayın.
- Başka besinlerle bir arada tüketin: Şekerin sindirimini ve emilimini yavaşlatmaya yardımcı olmak için muzunuzu fındık veya tam yağlı yoğurt gibi diğer yiyeceklerle birlikte tüketin.