Beslenme, yaşamın her döneminde büyük önem taşımaktadır. Bebeklik dönemi, beslenme alışkanlığı beslenmemizin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle aileye bu dönemde büyük görevler düşmektedir. Fakat bu görevi çoğu anne; ‘Aman son kaşığı da yesin’, ‘Sevmese de yemek zorunda’ gibi algılamaktadır.
Aslında tüm bu inatlaşmalar, ileride karşılaşılacak beslenme sorunlarına davetiyedir. Bu kritik dönemlerde, bebeğe uygun ve yeterli besinleri, uygun zaman dilimlerinde veriyor olmak çok önem taşımaktadır.
Ne Tür Hatalar Yapıyoruz ?
Yararlılığını tartışmaya bile gerek olmayan, bebeğin öncelikle ilk 6 ay boyunca tüm vitamin, mineral ihtiyaçlarını karşılayabileceği, sonraki tamamlayıcı beslenme döneminde de enerji, protein, mikro besin ihtiyaçlarının çok büyük bir kısmını karşıladığı mucizevi besin anne sütüdür. Yapılan hatalardan biri, ek gıdaya geçişte anne sütünden vazgeçilmesidir. Hem ilk aylarda, hem de tamamlayıcı dönemde anne sütüne devam edilmelidir. Ek gıdalara geçiş sürecinde; Bebeğinin de bir birey olduğunu unutma! 6. ay, katı gıdalara, anne sütü duruluğundan bir tık daha uzak, pütürlü gıdalara geçiş sürecidir. Bebek için alışılması biraz daha zor bir dönemdir ve ne yazık ki bu geçişte en önemli hatalardan biri gıdaları çok karışık şekilde blenderize ederek vermek ve tüketmesinde ısrarcı olmaktır. Bebeklerin de bireysel farklılıklar gösterebileceğini göz önünde bulundurarak, ek gıdaları en yalın şekilde ve başlangıçta tel süzgeçten geçirerek vermek aslında en doğrusudur.
Dogru Zamanda Doğru Ek Gıda
Yeteri kadar verilebiliyorsa 6. aya kadar anne sütü tek başına yeterli olacaktır. 6. aydan sonra ek gıdalara başlamak doğru olacaktır. Çünkü bu dönemde hem anne sütünün biyo yararlılığında bir miktar azalma, hem de bebeğin vitamin mineral ihtiyaçlarında artış meydana gelmektedir. Başlangıç ek gıdası olarak, kabuksuz meyve püreleri, kabak, havuç, patates, bal kabağı gibi sebzelerin püresi, muhallebi, ekmek gibi besinler ile ek gıdaya başlanabilir. Bu besinleri kompleks şekilde bebeğe yüklemeden yavaş yavaş deneyerek, yumuşak besinlerle başlanması en iyisi olacaktır. 9. aydan itibaren, yumurta sarısı, peynir, bisküvi, kıyma, baklagiller gibi eklemeler yapılabilir. 1 yaşından itibaren; artık tüm katı gıdaları tüketebilir ve herhangi bir blenderize işlemine gerek kalmaz.
Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilecekler
1)Ne erken olsun ne de geç!
Aynı zamanda, bu ek gıdalara ne erken başlamak ne de geç kalmamanızı öneririz. 6. ay katı gıdalara alışma için kritik bir dönemdir. 6. Aydan sonraki beslenme geçişlerinde bebeklerde, yutma ve kusma sorunları oluşabilmektedir.
2) Hazır gıda ürünleri kullanmayın!
Hazır çorba, puding gibi gıdalar bebeklere uygun olmayacak şekilde yüksek miktarda şeker ve tuz içerirler. Bu nedenle evde annenin kendi yaptığı besinler en ideal besinlerdir.
3) Bebek bisküvisini abartmayın!
Bisküvi hiçbir zaman öğün olarak kabul edilemeyeceği gibi yüksek oranda yağ ve şeker içeriğinde dolayı bebekleri gün içerisinde 2-3 adetten fazla verilmemelidir.
4) Et-tavuk suyu yerine kendisini kullanın!
Bebek beslenmesinde kullanılması gereken gıda etin kendisidir. Bu tüketim ilk olarak sebze çorbalarına kattığımız kıyma veya küçük tavuk parçalarıyla başlayabilirsiniz. Baskı yapmayın, bebeğiniz ne seviyorsa onu yesin! Bu nedenle yeme konusunda bebekte baskı yaratmak en hatalı davranışlardandır. Tüketebildiği doğru, ölçülü, besleyici ve yeterli besin gruplarıyla devam etmek en doğrusu.
5)Besinleri keşfetmesine izin verin!
En büyük hatalardan biri de bebeğin 1 yaşından itibaren artık her besini tüketebileceğini göz ardı edip, halen bulamaçlara devam etmektir. 1 yaşından itibaren, bebek artık tüm katı gıdaları tüketebilir, yemekleri herhangi blender işleminden geçmeden öğütebilmektedir. Bu dönemde çocuğunuzun besinleri keşfetmesine müsaade etmeniz size de yardımcı olacaktır.
Nutrition İstanbul 2. Sayı